Hírek


Györgytarló szülői bemutató

2024. június 11-én színvonalas műsorral kedveskedtek a szülőknek a Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola növendékei. A SAMI tanulói Samba-val, Angolkeringővel, Macarena-val és Diszkó táncokkal mutatták meg tehetségüket a szülőknek. A gyerekek műsora színvonalas és hangulatos volt. Sok dicséretet és pozitív visszajelzést kaptak. Nagy szeretettel fogadták és hatalmas tapsot kaptak.
Bodrogközi Nemzeti Összetartozás Napja és Termelői Vásár - Cigánd, 2024. 06. 05.

2024. 06. 05.-én került megrendezésre Cigándon a Bodrogközi Nemzeti Összetartozás Napja és Termelői Vásár a Bodrogközi Múzeumportán.

Az érdeklődők megismerkedhettek a felső- és alsó-bodrogközi települések termelőivel és ínyenc különlegességeivel, valamint a rendezvényen helyet kaptak a helyi, HÍR-védjeggyel rendelkező különlegességek is, a cigándi apróbéles, a cigándi nyújtott káposztás béles és a cigándi kásás káposzta. Amíg a gyerekeket a Csík zenekar varázsolta el, addig a Múzeumportán számos Bodrogközi Művészeti csoport mutatkozott be a közönségnek. Közöttük volt A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának modern tánc csoportja, a Gold line csoport, akik két koreográfiájukat is bemutatták. A klasszikus balett csoportból pedig Batatthy Dorottya mutatta be a Varázslatos zenedoboz című koreográfiáját. Felkészítő pedagógusOláhné Fojdl Adrienn volt.

Rendezvény zárásaként a „Nemzeti Összetartozás „jegyében közös megemlékezésre került sor, ahol Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere Jurčák László, Bély polgármestere köszöntötte a vendégeket, ünnepi beszédet mondott Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője. A megemlékezést követte az „Őrtűz” meggyújtása összetartozás jelképeként, ahol a táncos gyerekek is képviselték a Művészeti Iskolánkat.
Örökséges fesztiválon vettek részt a SAMI néptáncosai

2024. június 1-én, Sátoraljaújhelyben, rendezték meg az Észak-magyarországi Regionális Gyermek és ifjúsági Néptáncfesztivált. A rendezvényen iskolánkat Sárospatakról a Csicsergő csoport és a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes képviselte. Az egész nap tartalmasan telt. Délelőtt a színpadi előadásoké volt a főszerep, majd a fellépés után gumikerekű kisvonattal indultunk útnak. Az úticél Borsi Kastély volt. Borsiban ebédet kaptak a táncosok, amit lemozogtak a játszótéren. Önfeledtem játszottak a táncosok. Lehetőség volt még a tanösvényen is végig menni és megnézték a csodálatosan szép kastélyt is. 15.00 órától a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a fesztiválon fellépő csoportok táncosai, közös tánccal emlékeztek. Öröm volt látni a sok táncost. Lezárásként táncházban is önfeledten táncoltak. A nap lezárásaként kiosztásra kerültek a minősítések is. Büszkék vagyunk mind két csoport ezüst minősítésére.

Gratulálunk a felkészítő pedagógusoknak Réthiné Muha Krisztinának, Darmos Csabának, Lőrincz Lászlónak és Balogh Márknak.

Vámosújfalu falunap

2024. június 1-én rendezték meg a vámosújfalui falunapot. Mint ahogy minden éven, most is a Vámosi Csillagok, illetve a Vámosi Kiscsillagok kápráztatták el a táncukkal a közönséget. Az osztálytáncok után következtek és összesen öt műsorszámot tudtak egymás után előadni a kicsi és nagy táncosok felváltva. Az ötödik tánc közös volt, amiben az első osztálytól kezdve a nyolcadik osztályig mind együtt táncoltak. A gyerekek jól érezték magukat és méltó lezárása volt a fellépés a 2023/24-es tanévnek.


Tánciskolák éjszakája avagy csapatépítés a Csicsergősöknek

Iskolánk hagyományteremtő szándékkal szervezte meg, gyereknap alkalmával, a tánciskolák éjszakáját, 2024. május 25-26-án. Ezen a programon iskolánk Csicsergő csoportja vett részt. A hétvége a csapatépítésről szólt, hiszen a közösen megélt programok nagymértékben erősítik a csapatmunkát. A program fő célja a csapatkohézió erősítése volt. A számháborúban, a szellemi és ügyességi feladatokban az együttműködés volt a legfontosabb. A feladatok mellett az együtt töltött szabadidő is meghozta a gyümölcsét. Sokat játszottak, nevettek és keveset aludtak.

A másnapi értékelésnél mindenki egyértelműen kinyilatkozta, hogy tetszett a csapatépítés és legyen folytatása minél hamarabb. A hétvége megvalósításához hozzájárult Réthiné Muha Krisztina, Réthi Dávid és Réthi Krisztián Zsolt. Köszönjük a munkájukat.Kenézlő Gyereknap

A Kenézlői Általános Iskolában is megünnepelték a gyerekeket 2024 május 24.-én, amely napot az iskola táncos tanulói nyitottak meg és cirkuszi előadás követett. A táncosok között volt ötödikes, hetedikes és nyolcadikos tanuló, valamint az alsó tagozatból minden évfolyamról megmutathatták tudásukat a gyerekek. Összesen négy fellépő számmal készültek, melyek között volt a nagyoknak standard koreográfia (bécsi keringő, angol keringő, chaleston), a kicsiknek egy játék fűzés, a nagyoknak egy bachata koreográfia és végül az apróságok zártak a Party Mix című gyerek táncokból készült koreográfiájukkal, amely a SAMI háziversenyén Ezüst minősítést kapott. A gyerekek nagyon lelkesek voltak a fellépést illetőleg, műsoruk tükrözte izgalmukat és szeretetüket a tánc iránt.

Aranyeső az Abigél versenyen

2024. május 11-én rendezték meg a XII. Abigél Országos Minősítő Táncversenyt Miskolcon. Iskolánkat a Csicsergő csoport képviselte. A csoport mellett Réthi Jázmin és Stofan Ferenc is megmutatta táncos tehetségét. A szólisták kiskállói lassú és friss csárdást, míg a csicsergősök szilágysági táncokat adtak elő. A táncosok kitettek magukért és fantasztikus produkcióval kápráztatták el a közönséget.

Az eredményhirdetést már izgatottan vártuk. A szólisták és a páros is arany minősítést szerzett. Nagy volt az öröm és büszkén tették fel a nyakukba az érmeket. Ezek mellett a SAMI egyesületi különdíjban is részesült, valamint koreográfusi emléklapokat is átvehettünk.

Szívből gratulálunk az elért eredményekhez. Köszönjük Réthiné Muha Krisztina, Balogh Márk és Darmos Csaba felkészítő pedagógusok munkáját.

Anyák napi fellépés

2024. 05. 07-én színvonalas műsorral kedveskedtek a szépkorú nagymamáknak a révleányvári Általános Iskola és az óvoda növendékei. A SAMI révleányvári 1-2. osztályos néptáncos tanulói polgári táncokat, míg a 3-4. osztályosok moldvai táncokat mutattak be. A gyerekek műsorát nagy szeretettel fogadták és sok tapssal jutalmazták.

Családi nap a Szerencsi Polgárőrökkel

2024.05.04.-én A szerencsi Cukorgyári Hűtőtavaknál Családi napot tartottak a Szerencsi Polgárőrökkel. A Gyereket a magasba – Három királyfi, három királylány mozgalom keretén belül a település iskoláinak tánccsoportjai, valamint egyesületi tánccsoportok léptek fel. A Sárospataki Alapfokú Művészeti Szerencsi tagozat Bolyai János Katolikus Általános Iskolában működő Csillagfürt néptánccsoport is szerepelt az ünnepi rendezvényen. Két szóló táncos pár szilágysági csárdás és ugrálóst táncolt, a Csillagfürt csoporttól pedig a Táncok Bukovinából című koreográfiát láthatta a szép számú közönség. A közönség pozitív visszajelzései a gyerekek hangulatos, színvonalas előadását dicsérték.Zöldágjárás - Dave Gould emléknap (Cigánd, 2024. 04. 28.)

A húsvéti ünnepkörben szokás volt, hogy a tavasz kezdetének, a természet megújulásának jelképeként a fiatal leányok, felpántlikázott zöld ágakkal, énekszóval járták be a falu utcáit, egészen a harmadik harangszóig, majd ezután együttesen a templomba vonultak. Ketten kaput formáltak a karjukkal, a többiek átbújtak alatta, közben énekeltek. A Bodrogközi Múzemportán kicsik és nagyok gyülekeztek, ünneplő ruhában. Énekszótól zengett a környék, hiszen hagyományosan minden év kikeletén, a Zöldágjárás szépséges szokásával köszöntötték a tavasz eljövetelét, üdvözölték a természet újjáéledését. A szikrázó napsütésben a lelkesen éneklő, vidám gyülekezet mindenkinek a szívébe örömöthozott. A református templomhoz érkezve a felvonuló táncos lányok bemutatták a hagyományos cigándi zöldágjárást Téglás Dezső citera kíséretére. Kristóf István református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket és áldást mondott.

Az finom ebéd után a délutáni programokat a Cigándi Tündérkert Hagyományőrző Mesteróvoda óvodásai nyitották meg. Majd a Kis-Cigándi származású kétszeres Oscar-díjas koreográfus Dave Gould születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás megnyitójára került sor. Csáki Balázsné a Bodrogközi Múzeumporta Nagykövete köszöntötte az megjelenteket. Ünnepi köszöntő mondott Oláh Krisztián Cigánd Város polgármestere. A kiállítást megnyitotta Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke. Beszédet mondott Román Sándor táncművész, koreográfus, a Halhatatlanok Társulatának Örökös tagja.

Cigánd Város Önkormányzata részére emlékplakettet ajándékozott Horváthné dr. Fekszi Márta az Origó Filmstúdió vezérigazgatója. A pódiumbeszélgetésen Bokor Balázs, Román Sándor, Horváthné dr. Fekszi Márta vettek részt, majd az Origó Filmstúdió által készített Dave Gould emlékfilmeket és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Cigándi Tagintézményének interperszonális tehetséggondozó csoportjának Papírhajó című kisfilmjét tekintették meg a résztvevők. A nagy színpadon Mikulics Ádám a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára és Szakály Viktória a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tanára értékelte az Online Táncverseny eredményeit. 16 órától a Magyar Állami Népi Együttes: Táncos Magyarok című előadására került sor. A műsorban részt vettek a cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes táncosai is.

A napot a Magyar Állami Népi Együttes táncosai által vezetett táncház zárta.
XIV. Sipos György Összművészeti Fesztivál

2024. április 27-én, 14. alkalommal rendezte meg iskolánk a Sipos György Összművészeti Fesztiválját. A rendezvényen összesen 400 táncos mutatkozott be szakavatott zsűri előtt. A táncosok Erdőbényéről, Sárospatakról, Taktaharkányról, Alsóvadászról, Tiszakesziről, Sátoraljaújhelyről, Ricséről, Szerencsről és Cigándról érkeztek. A csoportos versenyen láthatott a közönség néptánc, társastánc, balett és moderntánc koreográfiákat. A csoportok versenye mellett a 24. Szólótánc versenyre is sokan jelentkeztek. A néptáncosok, a moderntáncosok, és társastáncosok szólóban és párban előadott koreográfiájukkal káprázatták el a közönséget. A 20. népdaléneklési versenyen pedig egyénileg és kis csoportokban énekeltek a kis pacsirták. Az eredményhirdetés előtt Lembergből érkező, ukrán táncosok, valamint Örökös Bodrogmenti Kaláris és Örökös Bodrogmenti Bokréta tulajdonosok produkcióját láthattuk. A nap végén kiemelt arany, arany, ezüst, bronzminősítések kerültek kiosztásra és kiderült, hogy az éven kik nyerték el a Bodrogmenti Kiskaláris, Bodrogmenti Kisbokréta, Bodrogmenti Kaláris, Bodrogmenti Bokréta és Bodrogmenti Pacsirta címet.

Köszönjük a felkészítést a táncpedagógusoknak, valamint az iskola dolgozóinak a munkáját, amivel gördülékennyé tették a rendezvény lebonyolítását.