Hírek


FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA 2018. december 7.


A Szociális Szolgáltató Központ intézményeinek dolgozói, vezetői és a Mozgáskorlátozottak Sárospataki és Zemplén Térségi Egyesületének közös szervezésében valósították meg a Fogyatékkal élők világnapját Cigándon, 2018. december 7-én (pénteken).A rendezvény a Művelődési Házban került megrendezésre, ahol a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi tagozatának „Gold Line „ modern tánc csoportja is szerepelt.


Koreográfia címe: A legnagyobb showman Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl AdriennA csoport 2018. szeptemberétől 20 főre emelkedett. A gyerekek minden órán lelkesen gyakorolnak, és lelkesen készültek a tanév első bemutatójára. Produkciójuk nagy sikert aratott, és még lelkesebben készülnek a két hét múlva megrendezésre kerülő Iskola Gálára.


2018. november 17-én a Művelődési házban tartotta a mezőnagymihályi Mesevár Óvoda jótékonysági bálját. A műsort a mezőkeresztesi Zafír csoport táncosai adták, hatalmas tapsot kapva a közönségtől.

SZENT ERZSÉBET CSALÁDI NAPON SZEREPELT A MAZSOLA CSOPORT


2018. november 10-re, felkérést kapott iskolánk Mazsola csoportja, hogy a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola által szervezett Családi Napon szerepeljen. A csoport a Kicsi voltam című koreográfiát mutatta be. A gyerekek hiteles előadása mosolyt csalt a közönség arcára. A kis táncosok nagyon ügyesen mozogtak a számukra ismeretlen „színpadon”. A megváltozott körülmények ellenére is kiváló produkciót nyújtottak. A sikert a közönség vastapsa jelezte. Reméljük, sok ilyen hasonló fellépésre hívják majd a csoportot.

2018. november 10-én a mezőkövesdi Szent László Gimnázium bálján táncoltak a Zafír csoport azon táncosai, akik a gimnázium tanulói.


Mindig öröm, ha valahová hívnak minket, hogy táncunkkal megörvendeztessük a közönséget. A sályi Mozgásjavító Iskola meghívásának különösen nagy örömmel teszünk eleget, hiszen olyan nagy szeretettel várnak minket évről-évre, ami kimondhatatlan. Ez egy olyan alkalom, amikor nem mi adunk, hanem kapunk és kapunk.... szeretetet, örömöt, jókedvet, lelkesedést, biztatást. Köszönjük ezt az élményt, hálásak vagyunk a meghívásért. Ígérjük, megyünk legközelebb is!November 8-án, csütörtökön a Márton napra készített játékfűzésünket mutattuk be az elsős, táncolni nem járó osztálytársaknak. És természetesen a "nagy" táncosok is megcsodálták a kis műsort. Hatalmas taps volt a jutalmunk. :)


ORSZÁGOS KOREOGRÁFIAI VERSENYEN VETTEK RÉSZT A SAMI TÁNCOSAI


2018. november 4.-én Kecskeméten vett részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csibőricke és Csicsergő csoportja az Örökség Népművészeti Egyesület által meghirdetett „Tóth Ferenc Gyermektánc Koreográfiai Versenyen. Az országos verseny selejtezői két helyszínen kerültek megrendezésre. Október 27.-én Szekszárdon, november 4.-én Kecskeméten. A verseny célja, hogy a gyermek néptáncegyüttesek új, számukra készült koreográfiákat mutassanak be, melyek Tóth Ferenc, Kalocsai koreográfus alkotásaihoz hasonlóan, örökségét ápolva, ábrázolják a gyermeki lélek megnyilvánulásait.
A versenyen két kategóriában indulhattak a csoportok és koreográfusok. A résztvevő együttesek autentikus és táncszínházi alkotásokkal versenyeztek.A koreográfiák kiemelt arany, arany, ezüst és bronz minősítésért érhetnek el. A legjobbak 2019 márciusában Százhalombattán versenyezhetnek az országos döntőben az „Örökség nívódíjas gyermektánc koreográfia” címért.A Csibőricke és Csicsergő csoport tagjai közös koreográfiával indultak a versenyen. Iskolánk egy autentikus bodrogközi koreográfiával versenyzett. A harminc gyerek és fiatal lendületes, erőteljes, jókedvvel előadott táncot mutatott be, mellyel felkészítő tanáraik, Réthiné Muha Krisztina, Borsósné Fischinger Henrietta és Darmos Csaba is nagyon meg voltak elégedve. A produkció egyik erőssége volt számunkra, hogy nem látszott, hogy két csoport táncol a színpadon. Egy egységes, összeforrott csoport színvonalas produkcióját láttuk. Hogy a zsűri hogy látta, az meg kiderül januárban amikor kihirdetik a verseny eredményét. Mi már nyertünk azzal, hogy tanulóink egy szép és tartalmas napot töltöttek el Kecskeméten.


SZELEKTÁLJ CIGÁND!


A környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében rendezték meg A komposztálás napja 2018. megnevezésű programot 2018. október 26-án Cigándon. A Szabadidő Központnál már a reggeli órákban elkezdődött a mozgolódás, hiszen a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület tagjai egy szobor építésébe kezdtek, mely újrahasznosítható hulladékokból készült el és a műanyag hulladékok környezetszennyező hatására hívja fel a figyelmet.


A délutáni órákban először a Sátoraljaújhelyből érkezett Freestyle Demo Team világbajnokokat felsorakoztató BMX kerékpáros csapat tartott bemutatót a szabadidő központ parkolójában, majd a komposztálás folyamatát ismerhették meg a résztvevők. A Szabadidő Központ küzdőterét szabadon használhatták a résztvevők, az öko-kvíz kitöltői között pedig ajándékokat sorsoltak ki. Az újrahasznosítás jegyében kézműves foglalkozáson is részt vehettek a gyerekek a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói közreműködésével.


A rendezvény zárásaként a cigándi TriAngel Majorette Tánccsoport és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi moderntáncosai mutatták be produkcióikat. A SAMI-sok „A folyó” című számot adták elő a közönségnek. Felkészítő pedagógus Oláhné Fojdl Adrienn. A rendezvény a Cigándi Innovációs és Ifjúsági Sportegyesület Szelektálj CISE! című projektjéből az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.


ALAPÍTVÁNYI BÁL MEZŐKERESZTESEN


Vannak események, ahol szívesen veszünk részt, mert tudjuk, nemcsak örömöt okozunk, de egy jó ügyet is támogatunk! Az Alapítvány Mezőkeresztes Iskolájáért által rendezett bálon táncolt a Zafír csoport és a Retro Ladies. A bál további részében a fergeteges hangulatról a Horizont Zenekar gondoskodott.IDŐSEK NAPJA MÁLYIBAN


A mályi önkormányzat október 19-én tartotta meg a Idősek napját az általános iskola aulájában. A délután három órakor kezdődő műsorban a művészeti iskola csoportjai is köszöntötték műsorukkal a megjelenteket.SZÉPKORÚAK NAPJÁN SZEREPELTEK TANULÓINK


2018. október 3-án, szerdán délután a Csicsergő csoportunk és egy társastánc páros képviselte iskolánkat a Sárospataki Szociális Otthon által szervezett Szépkorúak Napján. A gyerekek 20 perces műsorában az idősek láthattak, a néptáncosok előadásában, kalocsai táncot és bodrogközi táncot. Stofan Ferenc és Séra Enikő pedig egy latin táncokból összeállított tánccal lepte meg a közönséget. A néptáncosok és a társastáncosok előadása mosolyt csalt a szépkorúak arcára. Az előadást tapssal köszönték meg. A műsor után egy kis vendéglátással hálálták meg a szervezők a szereplést.

ŐSZKÖSZÖNTÉS A MEZŐCSÁTI REFORMÁTUS ÓVODÁBAN


A Mezőcsáti Református Óvoda őszköszöntés tartott 2018. szeptember 26-án délután. A műsorban szerepet kapott a Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola harmadik osztálya is, hiszen a gyermekek többsége korábban abba az óvodába valamint sokuk testvére jelenleg is oda jár. A tavalyi másodikosok, az év végi műsorszámukat adták elő. A gyermekeket felkészítette valamint a fellépés levezényelte Tar Anett a Sárospataki Alapfokú Művészeti iskola munkatársa.


UKRAJNÁBAN VENDÉGSZEREPELTÜNK


Iskolánk Csicsergő, Csibőricke és Borikító csoportja 2018. szeptember 20-23-ig, meghívást kapott Ukrajnába, Lemberg városába, Nemzetközi fesztiválra. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágtak neki a hosszú útnak. Csütörtökön este érkeztünk meg. A szállás elfoglalása után készülődtünk a másnapi fellépésre, így este még próbáltak a csoportok.
Péntek délelőtt lehetőségünk volt megtekinteni Lembergnek az Ó városát megtekinteni. Az izgalmak akkor kezdődtek, amikor délelőtt a helyszínre villamossal utaztunk. Ez azért volt izgalmas egyrészről, mert voltak olyanok, akik még egyáltalán nem ültek villamoson, másrészről a túlzsúfoltság miatt. Szerencsére együtt tudtunk mozogni. A délelőtti városnézés során megnéztük Lemberg belvárosát, a templomokat, az operaházat. A közel három órás séta alatt kellő képen elfáradtunk.
Ebéd után készülődtünk a fellépésre. A bemutatkozás egy középiskola színháztermében volt. A mi gyerekeink mellett az ukrán táncosok és zenészek is szerepeltek. A közönségnek nagyon tetszett a magyar virtus, és vastapssal köszönte meg az előadást.
Szombaton folytatódott a nemzetközi fesztivál, így délelőtt egy általános iskolában szerepeltünk ismét. Itt is nagyon jó hangulatban telt a fellépés, felváltva kerültek színpadra a helyi és a magyar csoportok. Szombat délután lehetőség volt a helyi táncosokkal ismerkedni, kézműves foglakozást és táncházat szerveztek a táncosainknak. Sok barátság szövődött.
Vasárnap reggeli után indultunk haza. Megköszönve a helyi vendéglátóknak a szívélyes fogadtatást. A haza felé vezető út egy kicsit hosszabbra sikerült, mert a határon való hat órás rostokolás nem volt betervezve. De mind ezek ellenére nagyon jól sikerült a vendégszereplés.

FELLÉPÉS – RÉVLEÁNYVÁR


Legnagyobb örömünkre a Domestos Iskolamosdó Felújítási Program keretében a Révleányvári Általános Iskola is támogatásban részesült. 2018. szeptember 21-én délelőtt ünnepélyes keretek között adták át az új mosdókat a diákoknak, akik ünnepi műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A SAMI egykori és jelenlegi révleányvári növendékei két táncot mutattak be az átadón.VÁSÁRTÉRI NAPON SZEREPELT A SAMI


2018. szeptember 15-én, a Vásártéri Napon szerepeltek iskolánk táncosai. A rendezvényen a néptánc, a társastánc, a balett és moderntánc csoportok mellett felléptek iskolánk külföldi partnerei is. A változatos műsorban ukrán táncok, szlovák néptáncok is megjelentek. A külföldiek mellett a hazai csoportok is kitettek magukért, hiszen alig kezdődött meg az új tanév, mindegyik csoport kellő rutinossággal adta elő produkcióját. Bár az idő nem volt kegyes hozzánk, hiszen kicsit hűvösre fordult az idő, ez sem szegte kedvét a közönségnek, mert szép számmal érkeztek a rendezvényre. Hatalmas tapssal jutalmazták a fellépőket a két órában. A változatos műsorszámok hozzájárultak ahhoz, hogy egy kellemes délutánt tudtunk együtt tölteni.


BÉLESFESZTIVÁL – CIGÁND


Nagyon jó időben, nagy érdeklődéstől övezve rendezték meg a XIII. Bélesfesztivált Cigándon 2018. szeptember 15-én. A Bodrogközi Múzeumportán megtartott rendezvényen az idén is színes programelemekkel várták a látogatókat. Az esemény megnyitóján köszöntőt mondott Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete, Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Oláh Krisztián, Cigánd város polgármestere. A fesztivált megnyitotta Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője.

A köszöntőket követően „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei vehettek át oklevelet a szervezőktől. A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is a fesztivál része volt a Bodrogközi Többcélú Kistérségi Társulás Szociális Szolgáltató Központ Idősek Klubja Találkozó, ahol a térség nyugdíjas klubjai (Alsóberecki, Bodroghalom, Dámóc, Cigánd, Felsőberecki, Karcsa, Karos, Kisrozvágy, Nagyrozvágy, Pácin, Révleányvár, Ricse, Semjén, Tiszakarád, Tiszacsermely, Zemplénagárd) mutatkoztak be egy-egy rövid táncos, zenés, prózai műsorral. A kulturális programban a cigándi művészeti csoportok közül részt vett a Csárdás Citera Zenekar és Asszonykórus, a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Tánccsoport is.
FALUNAP – KISROZVÁGY


2018. szeptember 8-án, szombaton került megrendezésre a Falunap Kisrozvágyon. Színes zenés-táncos programok várták a látogatókat. A rendezvényen fellépett a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport.


Műsorukban:


- Szilágysági csárdás, cövekelős és zsibai


- Táncok Cigándról és környékéről


- Gyárfás Károly – Vasvári verbunk


- Rábaközi táncok


- ill. „Már Cigándra két úton kell bemenni” című koreográfiákat mutatták be.
ELKEZDŐDÖTT AZ ÚJABB TANÉV!


A SAMI 2018. szeptember 04-én ismét kitárta kapuit, és tanévnyitóján üdvözölte a régi és új növendékeit. A tanévnyitón az igazgató nő elmondta, hogy a nyáron a SAMI-s táncosok egy része nyáron sem pihent, hiszen számos falu napon, rendezvényen léptek fel. Ezen kívül büszkén mondta el, hogy a nyáron három külföldi fellépésen is részt vettek a gyerekek, ahol öregbítették Sárospatak város hírnevét. Továbbá ugyan azt a magas színvonalú szakmai munkát kívánják folytatni, amit a már hozzánk járó gyerekek és szüleik már ismernek. A műsort színesítette a gyerekek előadása, Séra Máté és Borsós Zsombor bodrogközi verbunkot adott elő, Albók Luca a saját koreográfiájával varázsolta el a közönséget, végezetül pedig Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs adott ízelítőt a társastáncokból. Ezzel kezdetét veszi a 2018-2019-es tanév!


XXII. BODROGKÖZI NÉPMŰVÉSZETI FESZTIVÁL – KISGÉRES (SZLOVÁKIA)


A XXII. Bodrogközi Népművészeti Fesztivál a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Királyhelmeci Területi Választmánya, Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet, Kassa megyei önkormányzat kulturális intézménye, Kisgéres község, a kisgéresi Polyhos polgári társulás közös szervezésében 2018. szeptember 2-án Kisgéresen, a pincék melletti szabadtéri színpadon került megrendezésre. A fesztiválon felléptek Bodrogköz szólistái, néptáncegyüttesei és éneklőcsoportjai, vendégszerepelt a Sarkantyús Néptáncegyüttes és a Cigándi Gyermek Néptánccsoport.
MONTENEGRÓBAN SZEREPELTEK A SAMI-S TÁNCOSOK


Iskolánk táncosai 2018. augusztus 14-22-ig Montenegróba, Sutomore városában vendégszerepeltek a IV. Montenegrói Összművészeti Fesztiválon. A külföldre utazó néptáncosok társastáncosok és moderntáncosok a nyári szünet ideje alatt sem pihentek, hiszen készültek a fesztiválra. Augusztus 14-én, délután nagy izgalommal gyülekeztek az iskola előtt a gyerekek és felnőttek.

Miután bepakoltunk kezdetét vette a közel 24 órás utazás. Másnap délután szerencsésen megérkeztünk Sutomorébe. Aznap este már lesétáltunk a tengerpartra, ez nagyon tetszett a gyerekeknek, hiszen a nagy többség először volt tengerparton. Az ottlétünk alatt a strandé volt a főszerep, hiszen a fellépések csak az esti órákban voltak. Volt lehetőségünk a tengerre is szállni, mert elvittek minket hajókirándulásra is.Az első fellépésre nagy izgalommal készültek gyerekek, tanárok egyaránt. A fellépéshez szükséges táncpróbák is nagyon jó hangulatban teltek. A fellépés helyszínére felvonulással mentünk, az utcán sétáló emberek tömege között, érdeklődve hallgatták az éneklést és a muzsikát. A fellépésen a gyerekek jókedvvel, szívükből táncoltak, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. Kellemesen telt el az egy hét, jó élményekkel térünk haza és persze barnán.


Montenegróban készült képek
ÁLLAMALAPÍTÁSUNK ÜNNEPE, 5 ÉVES A CIGÁNDI JÁRÁS 2018. AUGUSZTUS 19.


Cigándon 2018. augusztus 19.-én, vasárnap egész napos rendezvénnyel kedveskedtek a város lakóinak Államalapításunk ünnepe és a cigándi járás 5. születésnapja alkalmából. Cigánd város több pontján szerveztek különböző programokat, kicsiknek és nagyoknak: sportolhattak, íjászkodhattak, lovagolhattak, főzőversenyen mutathatták be kiváló főző tudásukat.

Délutáni programok közé tartozott a helyi művészeti csoportok bemutatkozása is: A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett csoportja a Coppélia keringőjét mutatta be. A modern tánc csoportja A folyó és a Hattyúk tava- Összeolvadás című koreográfiáival kedveskedett a nézőknek.

A cigándi gyermek néptánc csoport a Sarkantyús Néptánccsoporttal közös produkciókat mutattak be. A táncos gyerekeknek óriási sikere volt a nagy meleg ellenére.
LENGYELORSZÁG – KOLACZYCE 2018. AUGUSZTUS 14-15-16.


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi modern tánc tagozata, a cigándi gyermek néptánc csoport, és a tarcali TTDance tánccsoport Kolaczyce-be kapott meghívást, és szerepelhetett az Arató fesztivál keretein belül. Az első nap nagy része utazással és kirándulással ment el. Kolaczyce-be érkezve elfoglalta mindenki a szobáját a kollégiumban, és késő este egy kis sétával, a város felfedezésével zárult.A következő nap délelőtti programját táncpróba töltötte ki, a gyerekek elpróbálták az össze koreográfiát, amivel készültek. 13 órakor Kolaczyce főterére voltunk hivatalosak, ahol katonai nap alkalmából felvonultak az helyi katonai csoportok. Az Arató fesztivál 15 órakor nyitotta meg kapuit a helyi Sportpályán. A rendezvény alkalmából rengeteg önkéntes készített búzából szebbnél szebb szobrokat, melyeket díjaztak.A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tánccsoportjai 17 óra 30-kor szerepeltek a színpadon. A műsor repertoárja igen változatos volt, jelen volt benne modern tánc, társastánc és néptánc. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, óriási sikert arattak, és mindezt jutalmazták az őket kísérő pedagógusok egy esti disco-val a kollégiumba visszatérve.Hazatérés előtt még meghívták a csoportot a környék egyik híres múzeumába, ahol kitömött állatokat tekinthettünk meg. A lengyel vendéglátók nagyon kedvesek voltak a tánciskola diákjaival, mind a velük utazó felnőttekkel. A gyerekek és a velük utazó felnőttek sok fantasztikus élménnyel térhetett haza.A tánccsoportokat felkészítő pedagógusok:


TTDance: vezetője: Lovasné Tóth Judit


társastánc pedagógus: Matu Zsolt


modern tánc pedagógus: Szécsi Bernadett


Cigándi modern tánc pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn


Cigándi gyermek néptánc csoport: Lörincz László

CIGÁNDI GYERMEK NÉPTÁNCCSOPORT NYÁRI FELLÉPÉSEI


Iskolánk cigándi néptáncosai, a nyári szünet ellenére is számos fellépésen mutatták be tudásukat. A falunapokon való szereplések alkalmával a színpadokon bemutatásra kerültek az egész éven tanult táncanyagok. A rendezvényeken a gyerekkel együtt fellépett a helyi Sarkantyús Néptáncegyüttes is. A közönség láthatott csoportos és egyéni produkciókat is. Természetesen a jó előadáshoz kapcsolódó taps nem marathatott el. A következő falunapokon örvendeztették meg táncukkal a közönséget:


2018. július 7-8. között XXI. Bodrogközi Napok – Pácin2018. július 14-én, Falunap - Örös (Szlovákia)

2018. augusztus 4-én, Falunap – Nagyrozvágy
2018. augusztus 11-én, Falunap – Nagygéres (Szlovákia)A gyerekek nyári felkészítését Lőrinc László táncpedagógus végezte.

VAJDÁCSKAI FALUNAPON SZEREPELTÜNK


2018. augusztus 4-én a SAMI táncosait Vajdácskára hívták, az ott megrendezett falu napra. Az iskolánkat a Mazsola, a Csicsergő és a Csibőricke csoport képviselte. A gyerekek a fellépés előtti héten, a nagy hőség ellenére is kitartóan készültek a fellépésre. A rekkenő hőség ellenére nagyszerű előadást nyújtottak a gyerekek. Előadásukban láthatott a közönség, felcsíki, ugrós, moldvai, rábaközi és bodrogközi táncokat.
A néptáncosok mellett fellépett Gáspár Szabolcs és Kovács Bernadett is, akik társastánccal lepték meg a közönséget. A műsorszámokat minden esetben nagy taps fogadta. A csoportokat felkészítette: Borsósné Fischinger Henrietta, Réthiné Muha Krisztina, Stofanné Barna Boglárka és Darmos Csaba. Itt szeretném megköszönni a szülők áldozatkészségét, amit a fellépésre való utaztatáshoz adtak.

További képek
TARCALI NAPOK – 2018.JÚLIUS 27.


Iskolánk tarcali diákjai a nyári szünetben sem tétlenkedtek. A kánikula ellenére egy hetes kemény próbával készültek kicsik és nagyok a minden éven megrendezésre kerülő Tarcali Napokra. A nívós rendezvényen 1 órás műsorral szórakoztatták a közönséget a néptáncosok, társastáncosok és a moderntáncosok. A nézők több műsorszám alatt táncra perdültek maguk is. A hálás közönség vastapssal búcsúztatta a gyerekeket az év talán legforróbb estéjén.Mezőkeresztesi Erzsébet tábor, 2018.július 23-27.


A Tánctábor első napján Híres hétfő volt, amikor a gyerekek egy-egy mesehős szerepébe bújva mutatkoztak be a társaiknak. Hoztak sok plüss állatot, könyvet, képet, kulcstartót, játékokat a választott mesehősről. Vendégünk volt Kókáné Pásztor Éva népi iparművész, szűcs mester. Gyönyörű kézműves munkákat mutatott a gyerekeknek, majd keresztszemes hímzéssel tardi motívumokkal díszített tűpárnák készültek. Ebéd után megnéztük A dzsungel könyve című mesefilmet, amit a tábor alatt szeretnénk feldolgozni.
Az első napon készült képek

Kék kedden mindenki kékbe öltözve érkezett, ezért sok-sok jutalompontot gyűjtve. Kiválasztottuk a mese szereplőit, megbeszéltük a karaktereket, külső és belső tulajdonságokat, amit a valóságból és a meséből ismertünk meg. A mese egy-egy részletét színeztük ki, amiből a tábor végén kiállítás készül. Megnéztük Koncz Gábor 80. születésnapjára emelt emlékművet, aki Mezőkeresztes szülötte. Sokat táncoltunk, játszottunk és nagyon finomakat ettünk.A második napon készült képek

A harmadik napon a közeli Noszvajra kirándultunk, ahol a Gazdaházban szilvalekváros buktát és kakaós csigát készítettünk, amit kemencében sütöttek meg. Az elkészült finomságokat jóízűen megettük, kaptunk mellé gyógyteát. A Gazdaházban lévő népi játékokkal sokat játszottunk. Elfáradva, de élményekkel telve értünk haza.

A harmadik napon készült képek

Csütörtökön csoportokban dolgoztunk, a táncjáték egy-egy részletét tanultuk meg, gyakoroltuk. Ebéd után ellátogattunk a helyi Tájházba, ahol megnéztünk az időszakos játékkiállítást is. Érdekes volt látni a sok régi játékot, a ház berendezéseit, a ház körüli munkákban használt eszközöket. Készítettünk gyümölcssalátát, a legkisebbek is örömmel szeletelték a finom hazai gyümölcsöket. Elkészítés után meg is ettük. Sokat táncoltunk, játszottunk és nap végére nagyon elfáradtunk.
A negyedik napon készült képekAz ötödik napon készült képek
SAMI TÁNCTÁBOR


Iskolánk immár hagyományossá vált tánctáborát 2018. június 25-30-ig tartotta. A helyszínt Sátoraljaújhely, Várhegy Üdülő adta. Az idei éven 32 gyerek vett részt a tábor színes programjain. A táborlakók hétfőn délelőtt érkeztek, majd ebéd után máris elkezdődött a táncoktatás. A gyerekek belekóstolhattak a különböző művészeti ágakba. Tanulhattak társastáncot, néptáncot, balettet és moderntáncot. A tánctanítás mellett kézműves foglalkozások és vetélkedők is várták a diákokat. Nagy öröm volt számukra, hogy ismét megrendeztük az éjszakai akadályversenyt. Minden este a közös táncok tanulása zárta a napot. A gyerekek egy hetes munkájáról szombaton délelőtt a szülők is meggyőződhettek. 45 perces műsor keretében bemutatták a lurkók a tábor egy hete alatt tanult táncokat. Természetesen a siker nem maradt el, a nézők nagy tapssal jutalmazták a látottakat. Reméljük, hogy az iskola tanáraival eltöltött tartalmas egy hét megalapozta a gyerekek nyári szünetét.
További képek
MAROSMAGYARÓ – ERDÉLY, 2018. JÚNIUS 21-25.


„A 28. éve tartó testvér települési kapcsolatot Cigánd - Magyaró között, a Magyar kultúra szeretete és ápolása köti, “ragasztja” össze! Ebben a rohanó, és olykor önző világban viszont nincs fontosabb feladat a magyarságunk, és identitásunk megőrzésénél.”írja Oláh Krisztián Úr, Cigánd Város Polgármestere facebook bejegyzésében. A Cigándi Gyermek Néptáncegyüttes és a Sarkantyús Néptáncegyüttes örömmel tett eleget a külföldi meghívásnak. Alig hogy befejeződött az iskola már útra is keltek. Az egy hét alatt sok élménnyel gazdagodtak. A fellépések alkalmával kitűnő előadásokat mutattak be. A helyi közönség is tapssal ég gratulációval köszönte meg az előadást. Az egy hét pillanatoknak tűnt, nagyon gyorsan elrepült. Egy évet kell várni az újabb találkozásra.HOLLÓHÁZI FELLÉPÉS


Alig hogy befejeződött a tanév, máris vannak olyan csoportok, amelyek fellépni mentek. 2018. június 23-án szombaton iskolánk Csibőricke, Csicsergő és Silver Line csoportja Hollóházára utazott. A helyszínre érve nagy zivatar fogadott bennünket. A Hollóházi Porcelángyár által szervezett rendezvényen 30 perces műsorral kedveskedtünk az érdeklődő közönségnek, miután kisütött a nap.


Műsorunkat a Csicsergő csoport kalocsai tánca indította. Őket követte a Silver Line moderntáncosok Dobbanás című koreográfiája. Harmadik műsorszámként a Csibőricke csoport szatmári táncokat táncolt. Majd a két néptáncos csoport moldvai táncot mutatott be. Ismét a modernesek következtek, akik a Fire című új számmal készültek. A műsor zárásaként a Csicsergő és a Csibőricke csoport bodrogközi táncokat adott elő.


A közönség nagy tapssal jutalmazta a produkciókat. A műsor végén a szervezők vendégül látták a gyerekeket és ajándékkal kedveskedtek nekik.

További képek
MISKOLCON JÁRT A CSIBŐRICKE CSOPORT


A Csibőricke néptáncos csoport 2018. június 6-ára meghívást kapott Miskolcra a Megyei Kórházban tartott rendezvényre. A Magyar Rákellenes Liga évek óta június hónapban tart betegei számára konferenciát. Az idén a Csibőrickések adták a kulturális műsort. A gyerekek szatmári, felcsíki és bodrogközi táncokkal kápráztatták el a közönséget. A nézők minden egyes produkciót nagy tapssal jutalmaztak. A műsor végén a házigazda megköszönte a színvonalas műsort, szerinte sikerült a betegeknek a jó kedvet átadni. A csibőrickés táncosok méltón képviselték iskolánkat.
A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola cigándi telephelyének balett és modern tánc évzáró gáláját tartották Cigándon.


2018. június 5-én 16 óra 30- tól a Nagy Dezső Művelődési Házban a modern tánc és klasszikus balett tanszakos növendékek mutatták be az idei tanévben tanult koreográfiákat. A gálán az idei versenyeken elért sikereket is megismerhették a megjelent vendégek.


A műsoron részt vett Stumpf Attila, a Cigándi Járási Hivatal vezetője, Némethné Szendrei Csilla, a Kántor Mihály Általános Iskola igazgató asszonya, Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere, Dr. Szepesy Márk a város jegyzője és Iskolánk igazgató nője, Réthiné Muha Krisztina.

A bemutató hatalmas sikert aratott a megjelent szülők, vendégek körében, a produkciókat nagy tapssal jutalmazták.


Az előadás végén Oláhné Fojdl Adrienn klasszikus balett- és modern tánc pedagógus köszönte meg a diákok egész éves kitartó munkáját és a szülők segítségét, illetve a Kántor Mihály Általános Iskolának és Cigánd Város Önkormányzatának a sok éves támogatást.

A műsor zárásaként egy hatalmas tortát hozott fel meglepetésként a színpadra, melyet az idén 20 éves Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola tiszteletére készítettek.

További képek
A SÁROSPATAKI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA ÜNNEPI GÁLAMŰSORA BODROGKERESZTÚRBAN


A SAMI 20. születésnapja alkalmából telephelyeinken is ünnepségeket szerveztünk, ahol tanulóink bemutatták az egész évben tanultakat. Így volt ez Bodrogkeresztúrban is.

Bodrogkeresztúrban 2002-től van jelen művészeti iskolánk, azóta töretlenül fejlődik a művészeti nevelés, mind létszámban, mind színvonalban. Ezt bizonyította az ünnepi műsor is, melyre 2018. május 31.-én 14 órától került sor a helyi művelődési házban.

Hattól tizennégy éves korig minden korosztály fellépett. Láthattunk népi játékokat, néptánc koreográfiákat Moldvától egészen Kalocsáig. Az idősebb korosztály latin táncokkal és moderntánc koreográfiákkal is bemutatkozott. A műsorban az erdőbényei moderntáncosok is szerepeltek.


A műsor nagy sikert aratott az iskolásokból, szülőkből, pedagógusokból álló közönség körében. A 20. születésnap alkalmából készült egy kiadvány, melyben az iskola történetét mutatjuk be, ezt minden partner intézmény igazgatójának, így Fincziczki Melindának, az Eötvös József Általános Iskola igazgatójának is átadtuk az ünnepség során. A műsor után tortával és üdítővel kedveskedtünk a fellépő gyerekeknek.


SÁTORALJAÚJHELYI ORSZÁGOS TÁRSASTÁNC VERSENY


2018. május 25-27. Sátoraljaújhelyben a XIV. Zemplén Országos Minősítő Társastánc Fesztivál és Koreográfus Versenyen szerepeltünk három csoportunkkal. A verseny évek óta nagyon fontos iskolánk életében mert az egyik legnehezebb megmérettetés az országos versenyek közül. A neves zsűri tagjai: Bíró Csaba, Simon Csaba, Hájas Katalin, Herédi Otília, Oxana Yegonyan, Krizsa Mária. A szombati délelőttön a párosok adhattak számot tudásukról. Táncospárjaink latin-amerikai táncokból indultak különböző korosztályban és nehézségi szinten.Eredményeink:


Ács Dávid - Balogh Emőke elődöntő (gyermek kezdő) Sátoraljaújhely telephely


Gáspár Szabolcs - Kovács Bernadett 5. hely (ifjúsági haladó) Sárospatak


Stofan Ferenc - Séra Enikő 2. hely (junior haladó) SárospatakA délután folyamán a tánccsoportok a sátoraljaújhelyi főutcát szambázták végig. A menetszamba felvonulás egyben verseny is volt a csoportok között. Vámosi Csillagok csoportunk 7. helyezést ért el Vámosújfaluról.A vasárnapi versenyt nagy izgalommal vártuk, mert a csoportos koreográfiák következtek. Borriquitó csoportunk az Afrika hangjai című latin-amerikai táncokból összeállított mixszel ezüst minősítést ért el, amire nagyon büszkék vagyunk.A verseny után a zsűri elemzést és értékelést tartott a táncosoknak és a pedagógusaiknak. A tánc nemcsak arról szól, hogy öt percben előadjuk...na mi ezt tanultuk... Abban az öt percben benne van egy, kettő vagy sok év munkája, öröme, sírása, küzdelme. Egy csapat egy célt tart szem előtt, egy gondolatot, érzést érez....a szívében a tánc ritmusa dobog....


Köszönet minden táncosnak!!!!!!
HUNGARYFEST 2018


A SAMI táncosai meghívást kaptak az Ukrajnában, Ungváron megrendezett HUNGARYFEST 2018 rendezvényre. A fesztivált Magyarország Ungvári Főkonzulátusa szervezte. A SAMI táncosai a két napos program első napján, május 26.-án szombaton léptek fel a Csillő Néptáncegyüttes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium táncosai és zenészei, a Rózsa Népdalegyüttes, a Pergettyű Citerazenekar, a Csalogány Asszonykórus, a Napraforgó Táncegyüttes és Shreiner Sándor tárogatóművész társaságában.


A szervezők és a közönség is nagy szeretettel fogadta fellépőinket. Műsorunkban igyekeztünk átfogó képet mutatni munkánkról, így a négy tanszak mindegyike megjelent a programban. A Csicsegő és Csibőricke néptánc csoport tagjai szatmári, kalocsai, felcsíki, moldvai, bodrogközi táncokkal szórakoztatták a közönséget. Balogh Emőke és Balogh Márk latin táncokat mutatott be. A Silver Line csoport két moderntánc produkcióval lépett színpadra, Dobbanás és Az Árny birodalma címmel. Szólistáink közül Albók Luca és Belica Bianka egy-egy klasszikus balett koreográfiával, Darmos Aliz és Oláh Ajsa saját moderntánc koreográfiával kápráztatta el a közönséget.


A fellépések mellett volt idő szétnézni a bazárban és egy szupermarketbe is benéztünk, ahonnan a jégeső miatt csak hosszú várakozás után szabadultunk ki. Szerencsére a vihar elvonult, így visszasétálhattunk a Kárpátaljai Megyei Filharmónia épületébe, ahol a 4 for Dance együttes műsorával zárult a szombati program. A gyerekeknek nagyon tetszett a sok humorral fűszerezett virtuóz táncos előadás. A műsor után elindultunk haza. Röpke 3-4 órás procedúra után átléptük az ukrán-szlovák határt, így a hazaút is olyan kalandosra sikerült, mint az odavezető.

FOGADJ EL NAPON SZEREPELTEK A SAMI-SOK!


Iskolánk táncos csoportjai ismét meghívást kaptak az Erdélyi János Általános Iskola által szervezett Fogadj el napra. A rendezvény fő célkitűzése, hogy a fogyatékossággal élő embertársainkat a felnövekvő társadalom is elfogadja, illetve befogadja. A 2018. május 24-i rendezvényen a SAMI-t, a Mazsola, a Borikító és a Silver Line csoport képviselte.


A délelőtt folyamán a város általános és művészeti iskolái mutatkoztak be. Jó volt látni a város tanulóit és pedagógusait, hogy ilyen együttműködőek voltak. A mi táncosaink ismét szépen szerepeltek. A közönség is nagy tapssal jutalmazta az előadásokat. A műsor végén mindenki felment a színpadra és közösen énekelték el a suli dalt. A táncosaink nagyon tartalmas és színes délelőtt részesei lehettek.


NEMZETKÖZI PÜNKÖSDI GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI NÉPTÁNC FESZTIVÁL MEZŐCSÁTON


Ez volt a nyolcadik alkalom, amikor Mezőcsát Nemzetközi Pünkösdi Gyermek és Ifjúsági Néptánc Fesztiválnak adott otthont. A szokásoknak megfelelően, több helyszínen zajlott a rendezvény. Május 18–20. között Szentistván, Tiszakeszi, Tard és Mezőcsát lelkes közönsége tapsolhatott az együtteseknek. A SAMI növendékei meghívást kaptak a fesztiválra. A Tiszakeszi Lorántffy Zsuzsanna Református Általános Iskola első osztályos gyermekei képviselték az iskolát és egy rövid játékfűzést mutattak be. Ezek a gyermekek ebben a tanévben kezdték meg tanulmányaikat Néptánc tanszakon. Nagyon eredményesen szerepeltek a gyerekek.X. SIPOS GYÖRGY NÉPTÁNC FESZTIVÁL, XVI. NÉPDALÉNEKLÉSI VERSENY ÉS XX. SZÓLÓTÁNC VERSENY


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola 2012-től egy napon rendezi néptánc fesztiválját és szólótánc versenyét, melyet tehetségnap keretében bonyolítunk le. A 2018-as jubileumi rendezvény volt, hiszen a tízedik Sipos fesztiválon és a húszadik szólótánc versenyen vehettek részt tanulóink. Május 11.-én már korán reggel nagy volt a nyüzsgés a SAMI épületében és A Művelődés Házában. Színpadbejárással, hajfonással, izgatott készülődéssel telt a délelőtt. 11 órakor Darmos Csaba igazgatóhelyettes nyitotta meg a rendezvényt. Néhány szóban elmondta a verseny történetét, majd ismertette a díjakat, végül bemutatta a zsűrit. Maier Reimondot a tanároknak nem kellett bemutatni, hiszen egy időben együtt dolgoztunk, és évek óta a zsűri tagjaként segíti munkánkat. Zelei Ferenc néptáncpedagógus, a Mezőcsát Népi Együttes vezetője és asszisztense, Simon Lilla először zsűrizett nálunk.
A rendezvény háziversenynek indult, de már több éve fogadunk csoportokat, szólistákat, énekeseket más iskolákból és egyesületekből is. Így a SAMI Sárospatakról, Bodrogkeresztúrból, Cigándról, Mályiból, Ricséről, Mezőkeresztesről, Tolcsváról, Erdőhorvátiból érkező csoportjai mellet a HON AMI alsódobszai, szemerei, vizsolyi csoportjai, valamint a Királyhelmecről érkező Vadrózsák csoport is velünk versenyzett. A programban váltották egymást a csoportos a szóló és a népdalénekes produkciók. A zsűri és a közönség húsz csoportos produkció mellett, tizenhárom énekest, hetven szólistát láthatott. A szóló produkciók között voltak, akik egy tájegység táncát táncolták, ők kaphattak kiskalárist és kisbokrétát. A nagyobbak, tapasztaltabbak, egy kötelező és egy szabadon választott tánccal készültek. Ők a nagykalárisért és nagybokrétáért versenyeztek. Azok, akik harmadszor nyerték el a kalárist vagy bokrétát örökös díjat nyertek. A csoportok arany-ezüst-bronz minősítésért, az énekesek a „Bodrogmenti pacsirta” díjért küzdhettek.
A verseny végeztével, rendhagyó módon a Kerchner-díjak átadása következett. Kerchner Andrásné és Dr. Muha Miklós a kuratórium elnöke adta át az év tanára és év csoportja díjakat. A díjakról a SAMI munkatársai titkos szavazással döntöttek. A 2018-as tanév legjobb tanára Szuhánszki Mónika, aki Mezőkeresztesen és Mályiban végez kiemelkedő munkát. A tanév legjobb csoportja a mezőkeresztesen működő Zafír csoport, akik hosszú évek óta sok-sok fellépésen és versenyen öregbítik településük és a SAMI hírnevét.
A következő fél óra izgatott várakozással telt, mindenki várta a zsűri döntését. Végül megszülettek az eredmények. Egy-egy díjat, minősítést hatalmas ovációval fogadtak a szülők, gyerekek, pedagógusok. A gyerekek csillogó szemekkel vették át jutalmukat és büszkén álltak a művelődési ház színpadán, fogadva a tapsot és a gratulációt. A zsűri értékelésében elhangzott, hogy magas színvonalú versenyt láttak, jól felkészült, tehetséges gyerekekkel és csoportokkal. A rendezvényen közel 350 gyerek vett részt, akik egy értékes és eredményes napot töltöttek együtt. Köszönjük minden gyerek, szülő, iskola, önkormányzat, pedagógus, dolgozó segítségét!
EREDMÉNYEK

Népdaléneklési verseny:

Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Pacsirta” díj tulajdonosa – Réthi Napsugár, Molnár Sarolta


Szólótánc verseny:

I. kategória:


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kiskaláris” díj tulajdonosa – Kébel Dóra, Varga Luca, Toldi Rózsa Tímea, Báthori Dalma, Iván Barbara, Nagy Dalma, Ambrus Réka, Kornyák Alexandra, Oláh Hermina Dominika


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kisbokréta” díj tulajdonosa – Réthi Levente, Gyárfás Attila és Szükösdi Zoltán


II. Kategória


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Kaláris” díj tulajdonosa – Lestyán Dorina Bella, Gulyás Jázmin Gabriella, Juhász Sára Eszter, Kozsurek Anna, Gyárfás Anikó, Belicza Bianka Petra, Hornyák Renáta, Ivancsó Réka, Fekete Boglárka, Réthi Jázmin


Kiemelt arany minősítés és az ezzel járó „Bodrogmenti Bokréta” díj tulajdonosa – Borsós Zsombor, Szigeti Csongor, Szabó Roland László, Séra Máté, Stofan Ferenc,


Háromszor nyert kalárist vagy bokrétát, így


• Örökös Bodrogmenti Kaláris díj tulajdonosa – Fekete Gyöngy


• Örökös Bodrogmenti Bokréta díj tulajdonosa – Klaj Flórián József


Különdíjban részesültek: Márton Zsüliett, Gyárfás Anikó, Román Csenge, Gulyás Jázmin Gabriella, Stofan Ferenc
Sipos György Néptánc Fesztivál eredményekTovábbi képek
2018. MÁJUS 10. DÍJKIOSZTÓ - SÁROSPATAK


Sárospatakon már négy éve, hogy elismerő oklevelet vehetnek át a polgármestertől azok a diákok, akik az idei tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtottak versenyeken, különböző megmérettetéseken. A Művelődés Házában tartott rendezvényen közel 300 fiatalt ismertek el.Az elismerés átadásával a város vezetése a felkészítő pedagógusoknak és a megyei vagy országos versenyeken helyezést elérő diákoknak köszöni meg azt, hogy elért eredményeikkel tovább öregbítik Sárospatak hírnevét. Az oklevelek átadása után Aros János köszönetét fejezte ki a diákoknak és tanároknak. Mint mondta, nem csak ő, hanem az egész város büszke rájuk.


Az általános és középiskolás valamint a művészeti iskolák diákjai pedig 1-1 produkcióval is bemutatkoztak egymásnak.A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett csoportjai, a Csillagfények és a Holdfény csoport, a modern tánc csoportja, a Silver Line és a társastáncos csoportja, Borikító is részt vett a Díjkiosztón. Az elismeréseket a Mezőtúri Országos Balett és modern tánc fesztiválon, valamint a Nyíregyházán megrendezésre kerülő Aigél Országos Minősítő fesztiválon elért eredményekért vehették át.


A Díjkiosztón a Silver Line csoport, és Séra Enikő - Stofan Ferenc páros mutatta be a produkcióját. Felkészítő pedagógusok: Oláhné Fojdl Adrienn, Stofanné Barna Boglárka és Matu Zsolt. Gratulálunk a teljesítményekhez!
További képek
2018. MÁJUS 1. SÁROSPATAK MAJÁLIS


Az idei Majális műsorának megszervezését és lebonyolítását a SAMI vállalta magára. A négy órás maratoni műsor felvezetése a felvonulás volt. A sort a Plasztik SE mazsorettjei vezették, akik a városnéző kisvonatból szóló zenére meneteltek egészen a Vízikapuig, a szabadtéri színpadhoz. Őket követték a SAMI sárospataki csoportjai és vendégeink a királyhelmeci, a kolaczycei, lembergi és körösfői táncosok.

További képek a felvonulásról

A nézők és fellépők köszöntőt hallhattak Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőtől és Dr. Muha Miklóstól a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnökétől. A köszöntők után kezdetét vette a négyórás műsor. A SAMI táncosain és vendégein kívül a Plasztik SE csoportjai is felléptek, színes, változatos, izgalmas műsorokkal kedveskedve a nagyszámú közönségnek. A műsor alatt és azt követően vendégül láttuk a fellépőket és közösen majálisoztunk a nyárias melegben.


További képek

Így ért véget a SAMI 20 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozat. Minden kollégánknak, segítőnknek és támogatónak köszönet. Nélkülük nem sikerült volna ilyen színvonalas és hatalmas rendezvénysorozatot ilyen gördülékenyen megvalósítani. Isten éltesse a SAMI-t!

2018. ÁPRILIS 30. MEZŐKERESZTES – ERDŐHORVÁTI – MAJÁLIS


Külföldi vendégeink hétfőn sem pihentek, hiszen a lengyel csoport mezőkeresztesen vendégeskedett a helyi önkormányzat és a SAMI helyi tánccsoportjainak jóvoltából. A mezőkeresztesi társastáncosokkal közös műsort adtak az érdeklődőknek. A Majálist összekötötték a 20 éves gálaműsorral, melyben minden csoport több koreográfiát is bemutatott. A szülőknek és érdeklődőknek átfogó képet adtak égész éves munkájukról. A műsor nagy sikert aratott. Az ünnepség csúcspontja a szülők elismerése, majd az ünnepi torta megjelenése volt. A gyerekek és lengyel vendégeik együtt tortáztak, beszélgettek, ünnepeltek.


További képek

Az ukrán és erdélyi csoport Erdőhorvátiban vendégeskedett, ahol délután közös műsort adtak, majd közös vacsora, beszélgetés, ünneplés vette kezdetét.

2018. ÁPRILIS 29. CIGÁND – ZÖLDÁGJÁRÁS


A hagyományos cigándi Zöldágjárást április 29.-án 11 órától tartották a Bodrogközi Múzeumportán. Először színes szalagokkal díszítették fel a faágakat, majd énekelve körbejárták vele a várost, a hagyománynak megfelelően. 13 órától a művészeti csoportok bemutatója következett. A SAMI cigándi tagozatának táncosai mellett felléptek az ukrán, lengyel és erdélyi vendégeink. A fellépők és a közönség egész nap kiegészítő programokon is szórakozhatott. Volt íjászat, lovaglás, kézműves foglalkozás, népi játékok és ételkóstoló. Egy jó hangulatú napot töltöttünk Cigándon.További képek
HÚSZ ÉVESEK LETTÜNK!


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte húszadik születésnapját. 2018. április 27.-én este érkeztek meg vendégeink Lengyelországból, Kolaczycéből, Ukrajnából, Lembergből, Romániából, Körösfőről. Egy hosszú távú és gyümölcsöző kapcsolat újabb állomása volt, hogy barátaink velünk töltöttek négy napot.20 ÉVES GÁLAMŰSOR


2018. április 28.-án 16.30 – tól vártuk régi tanárainkat, támogatóinkat, vendégeinket, a szülőket és minden érdeklődőt a Művelődés Háza színháztermébe Gálaműsorunkra. A műsorban a sárospataki csoportok mellett egy-egy számmal külföldi vendégeink is felléptek. A műsor előtt a 20 éves iskolát Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő köszöntötte. A műsorban minden tanszak és minden korosztály képviseltette magát. A tanulóknak nagyon tetszett a műsor első félidejét lezáró tanári tánc, a kalotaszegi koreográfia.
A második rész Aros János Sárospatak város polgármesterének köszöntőjével kezdődött, aki egy oklevelet is ajándékozott iskolánknak, melyet Réthiné Muha Krisztina igazgatónő vett át.A köszöntő után Dr. Muha Miklós kihirdette a 20. évfordulóra kiírt kisfilm pályázat eredményét és átadta a díjat Kovács Eszter Evelin bodrogkeresztúri tanulónak, aki táncos társaival a nyertes kisfilmet készítette. A gála második részében is remek produkciókat láthatott a közönség. Az egyik legemlékezetesebb a „Generációk tánca” volt, melyben tanáraink és az iskolában táncoló gyermekeik léptek színpadra. Sokan megkönnyezték a megható pillanatokat.
A műsor végén többen köszöntötték az iskolát, majd Dr. Muha Miklós egy-egy oklevéllel és ajándékkal köszöntötte dolgozóinkat. Végül a gyerekek nagy örömére behozták az ünnepi tortát, melyet a műsor után szétosztottak tanulóink között.


A gálát követő állófogadáson iskolánk dolgozói és meghívott vendégeink töltöttek el egy kötetlen, jó hangulatú estét a Hotel Bodrog étteremben.
További képek
SIPOS GYÖRGY EMLÉKTÁBLA KOSZORÚZÁS


2018. április 28. – án 15.00 órakor került sor az iskolánkat fenntartó Sipos György Alapfokú Művészetoktatási és Nevelési Közhasznú Alapítvány névadója előtti tiszteletadásra. Koszorút helyezett el az Emléktáblánál a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke, Dr. Muha Miklós, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében Réthiné Muha Kristina, Lengyelországból Antoni, Erdélyből Péntek László. A megemlékezésen Dr. Muha Miklós méltatta Sipos György munkásságát, majd a Bürkös zenekar közreműködésével közösen elénekeltük Gyuri bácsi kedvenc nótáját.

XV. EURÓPAI UNIÓS KONFERENCIA


2018. április 28.-án 9.30 -13.00 óra között tartottuk meg hagyományos konferenciánkat. Igyekszünk minden alkalommal fontos témát választani. Az ünnepi konferencia témája „A művészetoktatás létjogosultsága a mindenkori oktatásban” izgalmas előadásokat eredményezett.
Előadást tartott:


• Dr. Kelemen Judit, EKE SCC. Interkulturális művészeti nevelés címmel mutatta be előadását, melyben ismertette a Yehudi Menuhin nevével fémjelzett Music in Europe 1993 projektet, mely a Kodály-módszerre és egy befejezett „Music at School” elnevezésű – 50 svájci iskolában lezajlott - kísérletre épült.” Célja, „segíteni a gyermekeket a személyes kiteljesedés hosszú útján művészetek – zene, tánc, éneklés, drámajáték és vizuális művészetek – által. A projekt támogatja a szociális integrációt, célja, hogy csökkentse az erőszak, a rasszizmus és a szociális kirekesztés mértékét a fiatalok körében.”• Török Ferenc néptánc oktató, Művészeti oktatás Körösfőn, Kalotaszegen címmel helyzetelemzést adott napjaink hagyományőrző tevékenységéről Kalotaszegen.• Felföldi Pétre Géza iskolánk pedagógusa A Társastánctanítás problémái és lehetőségei az alapfokú művészetoktatásban címmel saját tapasztalataira épülő előadásában ismertette a művészetoktatásban felmerülő nehézségeket és esetleges megoldási lehetőségeket.• Darmos Csaba néptánc pedagógus „A művészeti nevelés létjogosultsága a mindenkori oktatásban” című előadásában nemzetközi kutatásokra hivatkozva sorakoztatott fel számos érvet a művészeti nevelés fontossága mellett.• Antoni Salacha a lengyelországi Kolaczyce Liceum igazgatója az intézményében folyó művészeti tevékenységekről és azok pozitív hatásáról tartott előadást.• Olga Pantelejeva az ukrajnai Lemberg művészeti iskolájának igazgatója előadásában a tánccal való nevelés fontosságát hangsúlyozta, melyet több táncos koreográfia levetítésével és azok elemzésével támasztott alá.• Réthiné Muha Krisztina iskolánk igazgatója „20 ÉVES A SÁROSPATAKI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA” című előadásában bemutatta hogyan változott, fejlődött a SAMI 20 év alatt.


APRÓK BÁLJÁN A SAMI TÁNCOSAI


A XXXVII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár egyik fontos programján, a 2018 április 15.-én a Budapest Papp László Sportarénában megrendezett Aprók Bálján vettek részt a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola sárospataki és cigándi néptáncosai. Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett programban az észak-magyarországi régió gyermek és ifjúsági korú táncosai mutatkozott be.A nyitó műsorszámban a délelőtt bemutatkozó táncműhelyek lányai táncoltak egy magyarbődi karikázót, majd egy mindenki által megtanult csárdás és friss csárdás folyamatot, a hozzájuk csatlakozó fiúkkal együtt. Ezekben a pillanatokban több száz gyerek táncolt együtt.A tánctanítást a SAMI kezdte. A lányok egy zöldágjárást mutattak be. Ezek után Szécsi Bernadett és Horváth Csaba táncosaink segítségével cigándi, ricsei és dámóci csárdást tanított az érdeklődőknek.
Ezt követően a gyerekeknek lehetősége volt részt venni kalocsai, magyarbődi, moldvai, gagybátori, őrhalmi, felsőtárkányi, alsóberecki, pusztafalusi tánctanulásban. Aki belefáradt a tánctanulásba, az körülnézhetett a kirakodóvásárban, ahol játékoktól kezdve viseletekig, táncos kiegészítőkig mindent megtalálhatott, aki vásárolni szeretett volna.


A program fontos része volt a „Minden magyarok tánca”, amely után a gyerekek ismét eltáncolták a megnyitón bemutatott közös produkciót. A nap zárása egy nagy közös tánc volt.


A gyerekek nagyon jól érezték magukat, rengeteg élménnyel gazdagodva tértek haza.
MEZŐTOUR-2018.


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola sárospataki és cigándi klasszikus balett és modern tánc tagozatai negyedszer vett részt a Mezőtúron megrendezett:

V. „MezőTour” Országos Balett és Moderntánc Fesztivál és Szarvas Katalin VII. Mezőtúri Növendék Koreográfusi Emlékversenyen.A magas színvonalú rendezvényt 2018. április 14 15 -én rendezték meg Mezőtúron a Városi Centrum Sportcsarnokában. A verseny 11 órakor a megnyitóval, egyben a szereplő gyerekek felvonulásával és a gyerekek által készített koreográfiákkal kezdődött, mely óriási sikert aratott, A gyerekek hónapokon át készültek az általuk választott klasszikus zenére összeállított koreográfiákkal.
A zsűri tagjai:Elért eredmények:


Délután 16 órától a fesztivál megnyitója után a gyerekek előadhatták a táncpedagógus által készített koreográfiákat.Elért eredmények:


Felkészítő pedagógus és koreográfus: Oláhné Fojdl Adrienn

Vasárnap délelőtt a gyerekeknek klasszikus balett és modern tánc tréninget tartottak pedagógusok, Takács Dorottya Egerből, Kiss Eszter, a zsűri tagja, és Oláhné Fojdl Adrienn, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett pedagógusa. Eközben a zsűri értékelést folytatott a csoportok felkészítő pedagógusainak.A 2 napos rendezvény táncgálával és a díjak átadásával végződött.


Köszönetet szeretnénk mondani a támogatóknak és a szülőknek. A gyerekek nagy lelkesedéssel tértek haza.


SZERENCSEN LÉPTEK FEL A SAMI TAKTAHARKÁNYI TÁNCOSAI


A Szerencsi Tankerületi Központ szervezésében pedagógusoknak tartottak fórumot március 26-án hétfőn a Rákóczi-vár színháztermében. A rendezvényen köszöntőt és beszédet mondott Balogh Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere, Koncz Ferenc Szerencs város polgármestere valamint Szabó Árpád a Szerencsi Tankerület Igazgatója! A szakmai fórumon egyedüli táncos produkcióként szereplő taktaharkányi néptáncosok rövid műsorral örvendeztették meg a szépszámú közönséget. A gyerekek a rendezvény végén nagy örömmel fogadták a rengeteg gratulációt.

RÁKÓCZI NAPON LÉPETT FEL A CSIBŐRICKE CSOPORT


Hagyomány, hogy a Ruszin Nemzetiségi önkormányzat II. Rákóczin Ferenc fejedelem születésnapja tiszteletére megemlékezést szervez Sárospatakon a Várkertben, a Rákóczi szobor előtt. Az ünnepi beszédek, megemlékezések mellett minden alkalommal van egy kis műsor, melyben hosszú évek óta szerepelnek a SAMI tanítványai. A 2018. március 24.-én tartott megemlékezésen a Csibőricke csoport tagjai vettek részt. A közel 300 fős ünneplő közönség moldvai, szatmári és szilágysági táncokat láthatott táncosainktól. A megemlékezés koszorúzással zárult.
BÁRSONY CIPELLŐK TÁNCVERSENY


2018. március 22-én a Gyöngyház és a Zafír csoport Miskolcon járt, a Bársony Cipellők táncversenyen. Köszönet az utazásban segítséget nyújtó Csincse község és Mezőkeresztes város polgármestereinek és a Kocsordi-házaspárnak. A színvonalas mezőnyben szépen szerepeltek a táncosok és az alábbi eredmények születtek:


Zafír csoport Párizsi hangulat koreográfia II. hely


Zafír csoport Ed Sheeran koreográfia IV. hely


Gyöngyház csoport Round, round koreográfia V. helyMÁRCIUS 15-I ÜNNEPI MŰSOROKBAN SZEREPELTEK A SAMI-S TÁNCOSOK


A március 15. nemzeti ünnep a helyi általános iskolák egyik rendezvénye közé tartozik. Azonban nagyon sokszor előfordul, a telephelyeken kialakult jó munkakapcsolat következtében, hogy az ünnepi műsorok kiegészítőjeként megjelennek iskolánk csoportjai is. 2018. március 14-én, rendezték meg a mályi Móra Ferenc Általános Iskola műsorát. Az 5. osztályosainak megható ünnepi műsorában táncosaink is szerepeltek.


2018. március 15-én, a Csibőricke csoport két tokaji táncos párja méltón emelte Tokaj Város Ünnepi műsorát. A fellépésen Hornyák Renáta, Sándor Száva, Szabó Roland László és Klaj Flórián József szatmári táncokat táncolt az érdeklődő közönség előtt.


2018. március 15-én, Cigándon is szerepeltek iskolánk tanulói a nemzeti ünnepségeken. A műsoron részt vettek a Kántor Károly Általános Iskola 3.a osztályos táncosai, illetve a Sarkantyús néptánc csoport férfi és fiú táncosai. A felkészítésben részt vett: Horváth Csaba és Lőrincz László.

ERDŐBÉNYE – MÁRCIUS 15.


Erdőbényén két olyan ünnep van évtizedek óta, amit a falu közösen ünnepel: a karácsony és a március 15. Az iskolások és az óvodások ünnepi műsorának idén is a bényei Faluház adott otthont. A produkció prózai részét az óvodások és iskolások közös tánca követte, melyben egy tavaszváró játékfűzést, a forradalomhoz kapcsolódó toborzót és csárdást láthattak a nézők. A táncos viselet kiegészítője volt a kisfiúk huszársüvege, melyet a kreatív óvónénik és tanítónénik készítettek külön erre az alkalomra a kis táncosainknak. A gyerekek kedves, humorral fűszerezett, lendületes műsora után, az egész falu együtt ment megkoszorúzni a szabadságharc hőseinek szobrát.


NEMZETI ÜNNEP SAJÓBÁBONYBAN


A SAMI telephelye, a Sajóbábonyi Deák Ferenc Általános Iskola 2018. március 14-én megemlékezést tartott az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A 4. osztályos tanulók színes, változatos, lendületes és színvonalas ünnepi műsorát a Március 15-e téren, az emlékműnél csodálhatta meg a körülbelül 160 fős közönség.


Felkészítő pedagógusok: Dányádi Béláné, Juhász Viktória
GERGELY JÁRÁS A NÉPTÁNCOSOKKAL


A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskola 2. a és b osztálya, 2018. március 12-én, Gergely járásra mentek a város óvodáiba. A két osztály már hetekkel ezelőtt készült a bemutatkozásra. A versek és énekek mellett a néptáncosok is színesítették a műsort. A táncosok a kiválóan összerakott előadást remekül kiegészítették a produkciójukkal. A gyerekek háromszori előadásuk nagyon szépen sikerült. A leendő első osztályosok mindegyik óvodába a tapsukkal köszönték meg a bemutatkozást. A verseket és dalokat Szekeres Istvánné, Zsuzsa néni, Szabóné Antréter Anikó Éva, a néptáncot pedig Réthiné Muha Krisztina tanította be.


TERET ADUNK TEHETSÉGKONFERENCIA


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola négy csoportja lépett fel a „Teret Adunk” Tehetségkonferencián Tokajban, a Paulay Ede Színházban, 2018. március 9-én. A rendezvényt a B.-A.Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Tokaji Tagintézménye, a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács és Tokaj Város rendezte. A programban a tehetséggondozással kapcsolatos előadások mellett a térség iskoláinak tehetséges tanulói is bemutatkozhattak. A műsorban hangszeres zene, szóló ének, próza és vers mellett táncos produkciókat is láthatott a konferencia közönsége. A gyerekek Tokajból, Tarcalról, Rakamazról, Csobajról, Tiszanagyfaluból érkeztek, hogy képviseljék iskolájukat. A SAMI táncosai közül a Tarcali Klapka György Általános Iskolát a Szőlőfürt néptánc csoport – Lányok, lányok, földi boszorkányok című koreográfiájával, valamint a T.T dance moderntánc csoport - Origo című koreográfiájával képviselte. A Bodrogkeresztúri Eötvös József Általános Iskola műsorában a Tulipán néptánc csoport egy kalocsai koreográfiát adott elő, míg a Mr. Cross Dance moderntánc csoport –Az én utam című művét mutatta be. Minden fellépő csoportunk nagy sikert aratott. A tarcali táncosokat vezeti, szervezi, irányítja, tanítja Lovasné Tóth Judit és Szécsi Bernadett. A bodrogkeresztúri néptáncosokat Darmos Csaba, a moderntáncosokat Szécsi Bernadett oktatja.

GÁVANANCSELŐRE UTAZOTT A CSIBŐRICKE CSOPORT


2018. március 3-ára felkérést kapott iskolánk Csibőricke csoportja. Gávavencselőre utaztak a táncosok a vadász bálra. A csoport már hetek óta készült a 40 perces műsorra. A hideg időjárás ellenére biztonságosan megérkeztünk a helyszínre. A gyerekeket szeretettel fogadták a szervezők. A lányok még vörös rózsát is kaptak a közelgő nőnap alkalmából. A táncosok a műsor előtt vacsorát is kaptak, ami vadászbálon nem is lehet más, mint vadpörkölt. A vacsora után kezdetét vette a készülődés. 21.00 órakor kezdtük meg a műsorunkat. Nyitótáncként a Palotást adták elő, majd ezt követte egy vajdaszentiványi verbunk és forgatós tánc, amit egy pár adott elő. Ezek után következtek a moldvai, a magyarbődi, a szatmári, a felcsíki, és zárásként a szilágysági táncok. A táncosok nagyon jó erőben voltak, hiszen kitartóan táncolták végig a műsorszámokat. Nagyon szépen táncoltak és a szívük lelkük is benne volt az előadásban. Ezt a közönség is vastapssal jutalmazta. A szervezők mellett a szülők és tanáraik is nagyon büszkék voltak a gyerekekre, tanítványokra.XIV. TÁRSASTÁNC VERSENY


2018. március 3.-án rendezte meg iskolánk a XIV. Társastánc versenyt Sárospatakon a Művelődés Házában. A versenyen négy művészeti iskola mérte össze tudását, köztük a Bőcsi Általános Iskola, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola Sátoraljaújhelyből, a szlovákiai Bodrogszerdahelyi Szabadidő Központ és a házigazda a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai. A versenyen kilenc település 375 táncosa vett részt. A tanulók Tarcalról, Mezőkeresztesről, Vámosújfaluból, Sátoraljaújhelyből, Györgytarlóról, Bőcsről, Királyhelmecről és Sárospatakról érkeztek. A versenyt öttagú zsűri kísérte figyelemmel: Alencsik Melinda, Juhász Viktória, Szántó Bianka, Katona Szabolcs és Mariann Lojan.Dr Muha Miklós, az iskola fenntartója nyitotta meg a rendezvényt, majd a nyitótáncokat mutattak be a csoportok, amelyeket a farsangokra, bálokra készítettek a pedagógusok.


Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A nyitótáncok után a standard táncok versenye következett a csoportoknak. A táncosok eleganciával és bájjal töltötték be a színpadot.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A kötött szabályú standard táncok után következtek a szabadabb stílusú latin-amerikai táncok csoportos bemutatói. A teret a legkülönbözőbb vidám, színes ruhák és temperamentumos érzelmes táncok töltötték be.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A latin ritmusok után a csoportok kevert kategóriában mutatkoztak be, ami a divattáncokat latin táncokat és a színpadi táncokat tartalmazza. Láthattunk itt macarenat, boogie-woogiet és még kán kánt is.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A társastáncok után modern táncokban is szerepeltek tanulóink energikus színpadi táncok és modern zenék kíséretében.Eredményeik


Arany minősítés

Ezüst minősítés

A zsűri tanácskozása alatt a színpadon Muszka Márk Áron és Szabó Diana Elizabet tartottak színvonalas bemutatót latin táncokból. Az eredményhirdetés után a szóló illetve párkereső lányok vették birtokba a színpadot standard és latin-amerikai táncokból. A kezdők négy táncból, a haladók nyolc táncból mérték össze tudásukat.A kezdő lányok eredményei:


Kiemelt arany minősítés:

Arany minősítés

Ezüst minősítés

Bronz minősítés

A haladó lányok eredményei standard táncokból:


A haladó lányok eredményei latin-amerikai táncokból:


Felsős korosztályban


Középiskolás korosztályban


A csinos lányok után elegáns urak és hölgyek versenyeztek párban. Angolkeringőt, bécsi keringőt, cha-cha-chát és twistet vagy jive-ot táncoltak a párosok.Kezdő páros alsós korosztály eredményeik:


Kezdő páros felsős korosztály


Kezdő páros középiskolás korosztály


Haladó párosok standard táncokból felsős/középiskolás kategóriában


Haladó párosok latin-amerikai táncokból felsős kategóriában


Haladó párosok latin-amerikai táncokból középiskolás kategóriábanA verseny csak késő este ért véget. Tartalmas és eredményes napot zártak a tanulók. Fáradtan ugyan, de élményekkel, tapasztalattal és örömteli hangulatban hagyták el a művelődési házat. Reméljük, jövőre ugyanitt találkozhatunk ezekkel az ügyes táncosokkal!


További képek
FARSANGOZTAK TISZAKESZIN ÉS MEZŐCSÁTON


A február a farsangokról szól. Az egyik legsűrűbb hónap az évben. 2018. február 23-án, és 24-én is farsangoztak Tiszakeszin. Pénteken a felső tagozatos diákok, szombaton pedig az alósok mutatkoztak be. Mindkét napon felléptek a hetedikesek a keringővel. A szépen összeállított táncot nagy magabiztossággal adták elő. A közönség is tapssal jutalmazta a táncukat.A farsangi hagyományoknak nem nehéz megfelelni: egyetlen dolgunk van ilyenkor, jókat kell vigadni. Ennek teljes mértékben eleget tettek a mezőcsáti iskolában 2018. február 24-én, ahol délelőtt az alsó, délután pedig a felső évfolyamok és pedagógusaik, szüleik mulatoztak együtt a böjti időszak kezdete előtt.Minden évfolyamnál szokás, hogy műsorral készül, ám a középpont az alsó tagozatosoknál a negyedik évfolyamra a felső tagozatban a nyolcadik évfolyamra összpontosul ugyanis ők nyitják meg a bált. Nyitótáncként láthattunk a Magyar földről palotást Angol földről angol keringőt illetve Német földről bécsi keringőt.
A készülődés közepette nem veszett el a lényeg sem: mindenki nagyszerűen érezte magát, emellett megcsillogtatták kreativitásukat a pedagógusok, bizonyították kitartásukat a diákok, és nem utolsó sorban igazi közösséggé kovácsolódtak. A nyolcadikosok produkciója után a gyerekek megköszönték tanáraiknak a felkészítő munkát.


VADÁSZBÁLI FELLÉPÉSEKEN ISKOLÁNK TANULÓI


2018. február 10-én Mikóházára utaztak iskolánk cigándi csoportjai. A gyerekek fantasztikus magabiztossággal léptek fel. A jól összeállított műsor elnyerte a bálon résztvevők tetszését, így a taps sem maradt el.
2018. február 24-én, Sárospatakon mutatkoztak be ismét a Silver Line csoport tagjai és Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs, társastáncosaink. A Kossuth Vadásztársaság Bálja a Mudrány étterembe került megrendezésre. A köszöntő beszédek után került sor táncosaink bemutatójára, amely nagy sikert aratott a közönség körében. Mosollyal, tapssal és dicsérő szavakkal jutalmazták a táncosokat. A fellépést követően a szervezők virággal is köszöntötték a lányokat.FARSANG A SZENT ERZSÉBET KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN


2018. február 10-én, a Szent Erzsébetes elsősök és nyolcadikosok nagy izgalommal várták a farsangot. A nyolcadikosok a mára már hagyománnyá vált szalagtűzés után, a közel fél éves tánctudásukat mutatták be. Az idei éven angol és bécsi keringőt is láthatott a közönség. A nyolcadikosok a gyönyörű ruhákban nagyon szép produkciót adtak elő. Felkészítő pedagógusuk Matu Zsolt és Stofan Ferenc. A A nyolcadikosok táncát követte a többi osztály bemutatkozása. Rögtön az első műsorszámként az 1.a osztály lépett a parkettre. Az elődöm az utódam című produkciót a nyolcadikosoknak ajánlották, ugyanis a kicsik szintén angolkeringőt táncoltak. A közönség nagy tapssal jutalmazta az előadást. A táncot betanította Réthiné Muha Krisztina.


TAKTAHARKÁNYI VADÁSZ BÁL


2018. február 10-én a taktaharkányi néptáncosok a helyi vadásztársaság által szervezett Vadász bálon szerepelt. Betegség miatt nem a teljes létszámban, de annál lelkesebben és mindent beleadva adtak 15 perces műsort a gyerekek. A fellépés végeztével a nagyszerű és hálás közönség vastapsa mellé minden táncoslábú egy kis ajándékot is kapott a bál szervezőitől.


A MAGYAR KULTÚRA NAPJA FELLÉPÉS


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola AVG-AJTP 9. évfolyamának néptánc csoportja 2018. január 22.-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából adott műsort a Móricz kollégium ebédlőjében. A műsort megtekintette a Kollégium vezetője Bolló Csaba, az AVG igazgató helyettese Dusica Erika, a kollégium tanárai, az érdeklődő AVG-s tanárok, valamint az érdeklődő tanulók. A műsorban természetesen megjelent a Himnusz születése, a kultúra jelentése és a honfoglalás, melynek megjelenítéséhez kerestünk dalokat, zenéket és olyan táncos mozgásokat, amelyekkel igyekeztünk létrehozni egy hangulatot, amely felidézi a honfoglalást, mint érzést. A csoport felkészülését segítette Szabó Viktória, Bacsó Andrásné, Rozgonyi Antónia és Darmos Csaba. Az előadás nagy sikert aratott a nézők körében. A rendezvény utáni beszélgetésekben elhangzott, hogy a műsor milyen érzelmeket és gondolatokat váltott ki az emberekből.

A KORONA TAKARÉKSZÖVETKEZET BÁLJÁN


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Csibőricke néptánc csoportjának tagjai, valamint Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs társastáncos pár kapott meghívást a Holdfény Panzióba Forró településre, hogy megnyissa a Korona Takarékszövetkezet Jótékonysági Bálját. A rendezvény 2018 január 20-án este került megrendezésre. A köszöntő beszédek után Réthiné Muha Krisztina néhány szóban bemutatta iskolánkat a vendégeknek. Ezt követően a Csibőricke csoport szilágysági, felcsíki és szatmári táncokat adott elő. Társastáncos párunk cha-cha, rumba, szamba és jive bemutatóval szórakoztatta a közönséget. A műsort a palotás zárta. A bemutató nagy tetszést aratott a bálozók körében. A műsort követően a bál szervezői a táncosokat is megvendégelték. Nagy örömünkre a takarékszövetkezet vezetői bejelentették, hogy a bál bevételéből támogatják a művészeti iskolánkat.
ÚJÉVI KÖSZÖNTŐK TAKTAHARKÁNYBAN


2018. január 9-én, 11-én, 12-én Taktaharkány polgármestere Dr. Szemán Ákos újévi köszöntőt tartott a község dolgozóinak és vállalkozóinak. Először a közalkalmazottaknak, majd a helyi vállalkozóknak végül a civil szervezeteknek volt állófogadás a Művelődés házában. Ezen rendezvényeken a taktaharkányi néptáncos gyerekek adtak egy-egy nagyszerűen sikerült műsort. A megjelent vendégeknek elnyerte a tetszését a produkció, amit óriási vastapssal jutalmaztak.SZILVESZTERI FELLÉPÉS


A Csibőricke csoport a 2017-es év végét is fellépéssel töltötte. A csoport néhány táncosa felkérést kapott a Sárospataki Bodrog Hotel szilveszteri báljának megnyitójára. Immár második alkalommal táncolták el nyitótáncként a Palotást. A lelkes kis csoport a téli szünetben készült fel az előadásra. Nagyon büszkék vagyunk Rájuk, mert a kitartásuknak, a szorgalmuknak és tánc iránti szeretetüknek köszönhetően kiváló produkcióval kápráztatták el a nézőket. A tánc nagyon tetszett a közönségnek, ezt a vastapssal adta a táncosok tudomására.


ERDŐBÉNYE – KARÁCSONYI MŰSOR


Az idei éven, december 22-én, különleges karácsonyi műsorral örvendeztették meg az erdőbényei gyerekek a lakosságot. Egyedülálló próbálkozásként az óvodások és az iskolások egy közös műsorral léptek színpadra, ahol a 2,5 évestől a 12 évesig közösen táncoltak, énekeltek, verseltek egy hagyományos betlehemi történetet feldolgozó fél órás performanszban, melybe a helyi nyugdíjas klub tagjait is bevonták egy-egy egyházi ének erejéig. Nagy munka, és különleges kihívás volt ez mind a gyermekeknek, mind a felkészítő pedagógusoknak. Az utolsó hetek összpróbái alatt lassan ért össze a mű, de a végeredmény önmagáért beszélt. A fellépőknek a karácsony igazi szellemét sikerült becsempészniük a nézők szívébe: meghittség, szeretet, megbecsülés, összetartozás.Az óvodás és alsós néptáncos kislányok közös angyalka-tánca nyitotta az estet, majd a prózai részek között számos táncos etűd kapott helyt: pl az óvodás és alsós néptáncos kisfiúk közös botos pásztortánca. A művet az erdőbényei néptánccsoport zárta egy nagyon vidám, lendületes karácsonyi koreográfiával, majd a jól ismert karácsonyi dallamot már mindenki együtt énekelte gyertyafény mellett, könnyes szemmel, egymás kezét fogva. Csodás érzés volt mind az előadóknak, mind a nézőknek, mind a háttérmunkát végzőknek. A mosolyok, ölelések, könnyes szemek többet értek, mint a vastaps és a gratulációk. Ez a karácsony igazi üzenete.


BODROGKERESZTÚR – EZÜSTFENYŐ ÜNNEP


December 22-én a bodrogkeresztúri Faluházban került megrendezésre az idei karácsonyi műsor, ahol az általános iskolások adtak műsort. Az egyéni és csoportos produkciókat SAMI táncosai nyitották és zárták. A gála az 1.osztályos néptáncosok betlehemes játékfűzésével kezdődött. Kedves énekükkel, kapuzós-vonulós produkciójukkal minden szívet felmelegítettek. A gála további részében hangszeres produkciókat, prózai előadásokat láthattunk, amit a 2. és 3.osztályból alakult néptánccsoport lendületes, vidám, karácsonyi témájú koreográfiája zárt.CIGÁNDI KARÁCSONYI GÁLA


A Cigándon a Kántor Mihály Általános Iskola 2017. december 21-én, csütörtökökön tartotta meg a Karácsonyi Gáláját a Művelődési Házban. A rendezvényen az iskola összes tanulója részt vett. Osztályonként készültek a gyerekek jobbnál jobb műsorszámokkal. Nagyon jó volt a hangulat, hisz már csak egy nap volt a téli szünetig. A gálán a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Klasszikus balett és modern tánc csoportja is szerepelt. Felkészítő pedagógusok: Oláhné Fojdl Adrienn. A klasszikus balett csoport az Általános Iskola alsó tagozatos gyerekeiből tevődik össze. Most a Diótörő balettból a Virágok keringőjét adták elő. A modern tánc csoport felsős lányokból álló csoport a Lendületben című koreográfiát adták elő. Nagy sikerrel szerepeltek a gyerekek, óriási tapsot kaptak.TISZACSERMELY, KARÁCSONYI GÁLA, 2017. DECEMBER 20.


Az Advent közeledtével rendezték meg Tiszacsermelyen az „Karácsonyi Gálát” a Kultúrházban. A tanulók verssel, énekkel, tánccal készültek a fellépésre. Előadtak egy Manó táncot, melyet Oláhné Fojdl Adrienn táncpedagógus tanított be a gyerekeknek, akikkel a két tanító nénijük is fellépett a színpadon. Az iskolás gyerekek műsora nagy sikert aratott a Kultúrházban, vastapsot kaptak. A műsor után a gyerekek estig táncolhattak a színpadon, hisz megkezdődött számukra a téli szünet.

MEZŐKERESZTESI KARÁCSONYI TÁNCGÁLA


2017. december 19 –én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Mezőkeresztesi telephelyének táncgálája. A rendezvényen rengeteg szülő és érdeklődő volt kíváncsi a kisebbek és nagyobbak tánctudására. A köszöntő után közös tánccal nyitották meg a műsort, majd sorban érkeztek az előadók az alsósoktól egészen a középiskolásokig, valamint a művészeti iskola tanárai is táncra perdültek. Szuhánszki Mónika tánctanár mindenkinek megköszönte az együttműködést és a sok segítséget, amit a táncoktatás zavartalan lebonyolításának elősegítéséért tettek. Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke köszönte meg Szuhánszki Mónika tánctanár munkáját, aki december 16 -án Sipos György díjban részesült kimagasló munkája elismeréseként. Az estét a Retro Ladies zárta, majd este 6 óra után közös fotózásra volt lehetőség a csoportokkal.


KARÁCSONYI FORGATAG


Iskolánk pedagógusai 2017. december 18-án, hétfőn karácsonyi forgatagra invitálták a Sárospataki tanítványaikat. A karácsonyra való hangolódást kézműves foglalkozással kezdtük. A gyerekek sok apró ajándékot készíthettek pedagógusaink, és dolgozóink irányításával. Az elkészült darabok karácsonyi ajándékként is szolgáltak. Természetesen a karácsonyt nem lehet elképzelni édesség nélkül. A táncosok saját maguk szaggatták ki a lekváros linzert, amit frissen kisütve nagy élvezettel el is fogyasztottak, valamint készítették el saját raffaelló süteményüket. A délután lezárásaként játékos karácsonyi vetélkedőt szerveztünk számukra. A játékok szintén a karácsony ünnepkörére épültek. A két órás karácsonyi forgataggal köszöntünk el a tanítványainktól és kívántunk Mindenkinek kellemes és békés ünnepeket.
További képek
"ÉG SZÜLTE FÖLDET" ADVENTI MŰSOR


2017. december 16.-án a sárospataki művelődési házban rendezte meg Adventi műsorát a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola. A közönséget Dr. Muha Miklós a Sipos György Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. A műsor előtt Koncsol Lászlóné kuratóriumi tag segítségével közösen adták át az elismeréseket. Hagyomány az Adventi műsoron a Sipos György díjak átadása azoknak, akik kimagasló munkájukkal hosszú időn keresztül segítik az intézmény működését, öregbítik hírnevét. Partnerintézmény kategóriában Horváth László a Mezőcsáti Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola igazgatója kapta az elismerést. Külföldi kapcsolatok kategóriában Szarvasi Regina kapta a Sipos díjat, aki a lengyel partnerintézményekkel tartott kapcsolatok ápolásában segíti intézményünket. A pedagógus munkát segítő alkalmazottak közül Pachman Zsolt tevékenységét ismerte el a kuratórium a díjjal. Pedagógusaink közül Szuhánszki Mónika kapta a kitüntetést, aki Mezőkeresztesen és Mályiban végez kimagasló, elismerésre méltó tevékenységet.Minden műsor alkalmával igyekszünk valami újat, valami többet mutatni a közönségnek. Ebben a műsorban a hangulatot Jézus születését megidéző árnyjátékkal igyekeztünk megteremteni. Az árnyjátékot népi imádság kísérte, melyben a teremtést, a születést idézik meg az ősi szövegek.

Az árnyjátékot követték a csoportok produkciói, melyekben a pedagógusok igyekeztek megidézni a tél, az ünnep hangulatát. Így láthattuk A Kishattyúk táncát a Kiscsillaghoz, egy lírai keringőt Mennyország a karjaimban címmel, Vivaldi Tél tételére egy balett koreográfiát a Holdfény és Virágszirmok csoport közös előadásában, majd az Éjkék keringőt, melyben a gyerekek úgy táncoltatták a szoknyáikat, mintha valóban a éjszakai égbolton lebegnének. Az ünnepélyes, lírai hangulatba táncoltak be néptáncosaink, a Mazsola és a Csicsergő egy erőteljes, temperamentumos rábaközi tánccal, melyet a Silver Line csoport Arany és Fekete című koreográfiája követett. A jó hangulatot a Csibőricke szatmári táncai fokozták, majd a Csillagfényektől láthattunk egy bájos, hangulatos tarantellát. A Boriqitó Szeretettáncával szó szerint elözönlötte a színpadot. Közel ötven táncos produkcióját csodálhatta a közönség.

A következő meglepetés újra visszahozta a karácsony hangulatát. A Fekete Csilla által felkészített tanítványaink karácsonyi dalokat adtak elő. Végül a hagyományos tanári tánc következett. A kalotaszegi koreográfiát Horváth Csaba készítette. A legényes végén szinte felrobban a nézőtér, olyan vastapsot kaptunk. Erre jött még egy frisscsárdás. A produkció nagy sikert aratott. A záróképben láthatta a közönség az összes fellépő tanulót, akik a színpadról köszöntötték a nézőket. Így búcsúztatta a 2017-es évet a SAMI.

További képek
TISZACSERMELY IDŐSEK NAPJA, 2017. DECEMBER 8.


Sokadik alkalommal rendezték meg Tiszacsermelyen az „Idősek napját” a Kultúrházban. A tiszacsermelyi Általános Iskolában ez év szeptemberétől már csak alsó tagozatos diákok tanulnak. A gyerekek nagy izgalommal készültek ebben az évben is az időseknek szánt meglepetés műsorukkal. Először egy modern táncot adtak elő, melyet Oláhné Fojdl Adrienn táncpedagógus tanított be a gyerekeknek. Ezek után a gyerekek énekeltek és verset mondtak az időseknek. Az iskolás gyerekek műsora nagy sikert aratott a Kultúrházban. Az idősek egy kis csokoládéval kedveskedtek a fellepő gyerekeknek.

MÁLYI TÁNCOSOK FELLÉPÉSEI DECEMBERBEN


2017. december 2-án, szombaton, A Mályi Iskolásokért Alapítvány adventi jótékonysági bálján táncoltak a gyerekek. A szülői segítségnek köszönhetően a Forma 1-ben nem cserélnek olyan gyorsan kereket, amilyen gyorsan a gyerekeknek sikerült átöltözni: a néptáncos ruhából cowgirl-lé válni.
2017. december 6-án, Mikulás napján a mályi táncosok, az iskola alsó tagozatos tanulóinak rénszarvas tánccal szereztek örömöt. Annyira megtetszett a közönségnek a táncuk, hogy kedvet éreztek egy kis tánctanulásra. Kis idő múlva, közel 50 "rénszarvas" táncolt.


NYÍLT ÓRÁK A SAMI FALAI KÖZÖTT


Iskolánk nagy hangsúlyt fektet a magas szintű szakmai munkára. A gyerekek felkészítése egy - egy fellépésre nem kis munkát igényel. Legtöbbször a szülők csak a színpadon látják csemetéjüket. Éppen ezért iskolánkban hagyománnyá vált, hogy bejöhetnek a szülők a próbaterembe és megnézhetik a háttér munkát. A nyílt órákon betekintést nyerhetnek a felkészülés folyamatába. Láthatják azokat a módszereket, amelyeket nap, mint nap alkalmazunk a tanítási órákon. Láthatják, hogyan lesz majd a részekből egész. A visszajelzések alapján igény van ezekre a bemutató órákra. Szívesen vesznek részt rajta a szülők, hozzátartozók.


CSALÁDI ESTEN SZEREPELTEK A CSICSERGŐSÖK


A november a bálok sokaságáról szól. A Szent Erzsébet Katolikus Általános iskolában is hagyományosan november végén rendezik meg a Családi estéjüket. 2017. november 24-én pénteken a Csicsergő csoport táncosai nagy izgalommal készültek a fellépésükre. A csoport tagjai főként az iskola tanulói, így tanáraik és szüleik előtt mutathatták be tudásukat. A gyerekek a műsor elején kalocsai táncokat mutattak be. A taps már a tánc közben megszólalt.A második műsorszám, villámgyors átöltözés után, a Pupi de szíp című koreográfia volt, ami a mai kor zenéjére készült összeállítás volt. A közönségnek ez is nagyon tetszett. A szülők és a tanárok mellett a felkészítő pedagógusok is büszkék voltak a gyerekekre. A táncosok előadásában a magabiztosság, a rutin, és a jókedv egyaránt megjelent.

ISKOLÁNK TANÁRA NEMZETKÖZI LEGÉNYES VERSENYEN SZEREPELT


Az iskolánk fiatal táncpedagógusa, Zelei Ákos, 2017. november 11-én, Sepsiszentgyörgyre utazott, hogy kipróbálja táncos tudását nemzetközi közegben. A település már negyedik alaklommal rendezte meg a Székelyföldi Legényes és Szólótánc versenyét. Az ifjú tanár bácsink megmérettette magát a szakmai zsűri előtt. Az ügyes lábú néptáncosunk kiváló teljesítményéért elnyerte, a Lajtha László Alapítvány által szervezett versenyen „Az év kiváló legényes táncosa” címet. Mindannyian nagyon büszkék vagyunk Rá, és szívből gratulálunk Neki. További szép sikereket kívánunk!


A MEZŐKERESZTESI CSATÁRA EMLÉKEZTEK


A mezőkeresztesi csatát 1596. október 22-26-án vívták meg. Ez a csata volt a tizenöt éves háború legnagyobb összecsapása. A keresztény oldalon Miksa főherceg vezetése alatt álló császári, magyarországi, birodalmi, cseh, szász, spanyol és a Báthory Zsigmond vezette erdélyi hadak csaptak össze III. Mehmed szultán hadseregével. A kezdeti keresztény sikerek után végül az oszmán seregek arattak győzelmet. A csatának emléket állító egész napos ünnepségre október 28-án került sor. A Zafír csoport egy része gyönyörű táncával még ünnepibbé varázsolta a rendezvényt.


IDŐSEK NAPJA MÁLYIBAN


Október 27-én Mályiban köszöntötték a szépkorúakat. Az ünnepi műsorban közreműködött a mályi néptáncos csoport is, akiknek ez volt a tanévben az első fellépésük. Nagy izgalommal és hihetetlen fegyelemmel és türelemmel várták, hogy megörvendeztessék táncukkal a jelenlévőket.


„BÁTORSÁG, REMÉNYSÉG, SZABADSÁG”


Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek CigándonA 61 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek meg Cigándon, a Kántor Mihály Általános Iskola diákjai 2017. október 21-én.A Nagy Dezső Művelődési Házban tartott ünnepségen az iskola negyedik és hetedik osztályos tanulói egy-egy rövid irodalmi műsor formájában elevenítették fel a forradalom és szabadságharc momentumait. A tanulókat, pedagógusokat, a megjelent szülőket Gulyásné Dócs Krisztina és Nagy Henrietta tanárnők köszöntötték. Az iskola énekkar két dalt adott elő a hősök tiszteletére és emlékére. Gulyás Jázmin, a cigándi klasszikus balett tagozat tanulója táncával képviselte az iskolát.


Felkészítõ pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn

XII. BÉLESFESZTIVÁL


Immáron tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bélesfesztivált Cigándon, a Bodrogközi Múzeumportán 2017. október 14-én. A hagyományoknak megfelelően az idén is rengeteg gasztronómiai különlegességet kóstolhattak meg a rendezvényre kilátogatók, de kézműves termékek is kiállításra kerültek.
A cigándi bélesek számos fajtájával várták a szervezők a gasztronómia szerelmeseit, de a helyi HÍR – védjegyes termékekkel a cigándi apróbélessel és a cigándi kásáskáposztával kedveskedtek a meghívottaknak, emellett lepcsánkát is kóstolhattak a vendégek.
Mindezek mellett lovaglási, íjászkodási, kézműveskedési lehetőség is nyílt mindenki számára, valamint a játszótéren felállított nép játékokat is kipróbálhatták kicsik és nagyok egyaránt. A Sőregi-ház kiállítóterme állandó és két időszaki kiállítással várta látogatókat, közte egy új az 500 éves reformációval és a cigándi református egyház kegytárgyait bemutatóval.Köszöntőt mondott Szabóné Horváth Eszter a Bodrogközi Múzeumporta vezetője, Dr. Hörcsik Richárd Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, valamint Csáki Balázsné, a „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítván kuratóriumának elnöke. Kulturális műsort adott a Cigándi Tündérkert Óvoda, a Csárdás Citerazenekar és Asszonykórus, valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes a Cigándi Gyermek Néptánccsoporttal kiegészülve. Műsorukban lukai és cigándi táncokat adtak elő. A fesztivált a Zsindely Népzenei Együttes közreműködésével táncház zárta a táncpajtában.


SZÜRETI NAP TOKAJBAN


Október első szombatján, október 7-én a Csibőricke csoport, Sárospatak képviseletébe részt vett a tokaji Szüreti napokon. 14.00 órától felvonultak, a Vízművektől egészen a főtérig. A hosszú séta alatta nagyon sokan megcsodálták a csoportokat.
A felvonulás séta után 16.00 órától, a Tokaj főterén felállított Nagy színpadon táncoltak a diákok.

A csoport felcsíki, magyarbődi és szilágysági táncokkal kápráztatta el a közönséget. A gyerekek fantasztikusan táncoltak, szinte már otthon voltak. Ez félig igaz is, hiszen a csoport egy része tokaji.


A vastaps nem maradt el. A szervezők ismét megrendelték a jó időt.


BODROGKERESZTÚR – MINDSZENT HAVI MULATSÁG


A tokaj-hegyaljai Bodrogkeresztúron október 7-én szombaton tartották az évenként rendszeresen megrendezésre kerülő szüreti mulatságot, ahol a falu apraja – nagyja , óvodástól a nyugdíjas klub tagjaiig színpadra állt egy-egy műsorszám erejéig.


Iskolánk két néptánccsoportja is sikeresen szerepelt a falujáró szüreti felvonulást követően. Az alsó tagozatos néptáncosok egy kifejezetten erre az alkalomra készült szüreti játékfűzést adtak elő sárközi ugrós táncokkal kiegészítve. Az apróságok energikus, vidám, harsány kis csapata még csak 1éve dolgozik együtt, de produkciójuk fegyelmezett magabiztosságról árulkodott.

ERDŐBÉNYE – ÖREGEK NAPJA


Az erdőbényeiek október 5-én, pénteken emlékeztek meg a helyi szépkorúakról. A rendezvénynek idén is a faluház adott otthont. A szervezők minden éven sztárvendégekkel örvendeztetik meg településük időseit, és persze évek óta iskolánk táncosa is aktívan részt vesznek ezen az eseményen.


A köszöntők és díjak átadása után a Bényei Brigantik moderntáncosai nyitották meg az estet. A csoport 6 éve alakult. Az évek során a csoportból család lett. Tagjai olyan összhangban tudnak dolgozni egymás munkáját segítve, hogy az példaértékű lehet bárki számára. Jó látni, ahogy ezek a gyerekek kellő tisztelettel és alázattal tudnak figyelni egymásra a színpadon is, a váratlan helyzeteken meglepő rutinnal emelkednek felül. Avatatlan szem is látja, érzi a köztük lévő harmóniát. Szakmai tudásuk, pontosságuk, precizitásuk is nagy előny, de ami ezeket a gyermekeket kiemeli a többi ügyes, tehetséges táncos közül, az a szív és a lélek. Mert az ő táncukat a szívük indítja, és a lélek vezeti. Ezért tudta értékelni a XXI. századi modern kor zenéjét és táncát a falu 98 éves legidősebb embere is: mert a szív és a lélek nyelvét mindenki érti. A szűnni nem akaró vastaps még a brigantik levonulása után is sokáig betöltötte a termet.


A műsor folytatásaként a legifjabb bényei táncosok köszöntötték a nagyszülőket, dédszülőket. Iskolánk erdőbényei óvodás néptánctagozata évek óta nagy sikerrel működik, amelyhez az elhivatott óvónénik segítsége elengedhetetlen volt. Áldozatkész munkájukat ezúton is köszönjük. Az ovisok – épp időszerűen - egy kedves szüreti mulatozással örvendeztették meg a nézőket. Sikerük kulcsa nemcsak gyermeki bájuk volt, hanem korukat meghazudtoló pontosságuk is.

ERDŐBÉNYE – ASZÚ FESZTIVÁL 2017.SZEPTEMBER 23.


Az egész napos eső sem tudta keresztbehúzni az erdőbényeiek jókedvét az idei Aszú Fesztiválon. A szabad térre tervezett rendezvénynek a rossz idő végett a Faluház adott otthont, és a falujáró lovas szekeres, borkóstolós felvonulást is lerövidítették a szervezők, de a hangulat így is magával ragadó volt ezen a nemzetközi fesztiválon.


A díjátadók és a szokásos erdőbényei Kádártánc megtekintése után iskolánk növendékei adták a gálaműsor nagy részét. Mivel most kezdődött még csak a tanév, ezért az általános iskola első-, második osztályos néptáncosaira nagy feladat várt: néhány táncpróba alatt kellett színpadképes produkciót elsajátítaniuk. A gyerekek elhivatottsága, fegyelmezettsége példaértékű volt, hisz egy teljesen kezdő csoport lévén igazán látványos, sikeres előadással örvendeztették meg a nézőket. Az alkalomhoz illően szüreti játékfűzést, és dél-dunántúli táncokat adtak elő.


A kisiskolásokat az óvodás néptáncos csoport követte. Dramatikus előadásukban megjelentek a szüreti szokások: a szüreti koszorú, a szőlőmunkás legények eszközös tánca, vidám szüreti versikék, és persze a jól megérdemelt mulatozás is. A „Hopp Juliska, hopp Mariska” kezdetű dalnál a hideg őszi idő ellenére sem fázott senki: 2,5 – 3éves apróságok pici táncos lábait látva minden szív melegséggel telt meg.


A kirobbanó ovis siker után nem volt könnyű színpadra állniuk a helyei moderntáncosoknak, a Bényei Brigantiknak. Fél órás műsorukba leginkább könnyed, vidám darabok kerültek. A Brigantik idén nagy változáson mentek át, hisz a csapatnak közel a fele középiskolás lett, nem tudták folytatni a táncot. A csapat maradék része kemény munkával próbálta betölteni az elballagott nagyok helyét. Az igazi öröm talán nem is az előadásuk végén felhangzó vastaps volt, hanem az, hogy minden elballagott egykori Briganti ott ült a nézők között, együtt izgultak a színpadon lévőkkel, és mosolyukkal, tapsukkal bíztatták ittmaradt, fiatalabb társaikat.


Bár szabad térre készültünk, de az igazat megvallva, tökéletes volt a rendezvény a Faluház falai között is.

RUSZIN NEMZETISÉGI NAP ERDŐHORVÁTIBAN


2017. szeptember 16-án az Erdőhorváti tagozaton tanuló táncosaink hagyományos Ruszin Nemzetiségi Napon szerepeltek. A jelen lévő érdeklődő közönség örömmel fogadta a gyerekek változatos műsorát. Polgármester úr és Elnök úr köszöntőjét követően az erdőhorváti óvodások örvendeztették meg a közönséget ezután kerültek színpadra a néptáncos gyerekek. A közönség örömmel fogadta és lelkes tapssal jutalmazta táncosainkat.


VÁSÁRTÉRI NAPI FERGETEGES ELŐADÁS


Iskolánk két héttel az iskola kezdés után közel két órás műsorral örvendeztette meg Sárospatak lakosságát a Vásártéri Napokon, a Lakótelepen. A szeptember 16-án, szombaton, 17.00 órától iskolánk csoportjai egy remekül összeállított műsorral lepték meg az érdeklődő közönséget a Reál ABC parkolójában felállított színpadon. A műsort a néptáncosok kezdték.A Csicsergő csoport a megszokottól kicsit eltérő zenére táncolt.Őket követte a Mazsola csoport, akik a legfiatalabbak voltak a fellépők között. Ők is egy népzenei feldolgozásra készített koreográfiát adtak elő, nagy magabiztossággal.
Sorba jöttek ezután a társastánc tanszakon tanuló diákok egyéni bemutatója.
A színpadon a legnagyobbak is bemutatkoztak, a Csibőricke csoport előadásában Moldvai, Magyarbődi, Felcsíki és Szilágysági táncokat láthattunk. Előadásukon már a rutin is meglátszott.A középső korosztály, a Csicsergő csoport, Kalocsai táncával ismét elkápráztatta a nézőket. A nézők szemei előtt elevenedett meg a néptáncos elemekkel díszített Lúdas Matyi története, amely egy nagyon friss koreográfia volt, mert ezt a Napközis Erzsébet táborban tanulták a gyerekek egy hét alatt.

A néptánc mellett kiemelkedően szerepeltek a Silver Line csoport moderntáncosai, akik a jazz elemeket is színpadra állították, a csoport néhány tagja előadásában is gyönyörködhetett a közönség.
A Csillagfények csoport, a klasszikus balett tanszak képviselői, a Csipkerózsika című koreográfiájában és az Éjszaka keringőjében fantasztikus magabiztossággal táncoltak, látva rajtuk a tánc iránti alázatosság.
A fellépést színesítette a társastáncosok előadásai, műsorukban a latin és standard táncok is megelevenedtek. A színes ruhák nagyon kiemelték a táncokat, emellett a táncok is nagyon tetszettek a közönségnek.

A SAMI ismét megmutatta a kiváló szakmai munkáját. A közönség a műsorszámokat nagy tapssal jutalmazta. A gyerekek munkáját felkészítő pedagógusoknak óriási köszönet, név szerint: Oláhné Fojd Adriennek, Stofanné Barna Boglárkának, Matu Zsoltnak, Borsósné Fischinger Henriettának, Réthiné Muha Krisztinának és Darmos Csabának. Ezzel az előadással iskolánk 20. tanévét színvonalas műsorral kezdte meg. Gratuláció mindenkinek!


További képek
HOLLÓHÁZI FELLÉPÉS


Alig hogy elkezdődött a tanévünk, 2017. szeptember 8.-án, pénteken már meghívásnak tettünk eleget.Iskolánk Csicsergő, Csibőricke, Csillagfény, Silver Line és Borikitó csoportja Hollóházára utazott, a porcelángyár 240 éves évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre.A gyerekek egy órás műsorában megjelentek a különböző stílusú táncok.A műsor összeállításakor törekedtünk arra, hogy a néptánc, a balett, a társastánc és a moderntánc koreográfiák felváltva kerüljenek a színpadra.A bemutatkozás nagyon színvonalas és változatos volt.A közönségnek nagyon tetszett, nagy tapssal jutalmazta az előadásokat.Mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtottak a táncosok.
További képek
TANÉVNYITÓ


2017. szeptember 4.-én, ismét megteltek iskolánk falai gyermek zsivajjal. Kezdetét vette a 20 tanítási évünk. A tanévnyitó ünnepségünkre sokan eljöttek, szinte már nem is fértünk el a terembe.
Az érdeklődőket elkápráztatta Török Boglárka saját készítésű koreográfiája, valamint Klaj Kaludia Bernadett, Macsikás Gábor, Ivancsó Réka és Klaj Flórián József szilágysági tánca.
A kedves kis műsorok között, az igazgatónő beszédéből megtudtuk, hogy a nyáron is számos fellépéseken vettek részt az iskolai csoportok, valamint a három tábort is lebonyolítottak az iskola pedagógusai. Az új jubileumi tanévet nagy lelkesedéssel és lendülettel és még nagyobb energiával kezdik meg.

NAPKÖZIS ERZSÉBET TÁBOR A SAMIBAN - MÁSODIK HÉT!


A néptáncosok számára szervezett jó hangulatú tábor után Iskolánkat a második héten a társastáncosok és a balettosok népesítették be. Az ehhez szükséges anyagi támogatást szintén az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adta. 2017. augusztus 21-25-ig 56 diák élvezhette az összeállított programokat. Hétfőn a csoportok csapatépítésén túl ráhangolódtak a hét feladatára, megtörténtek a csoportbeosztások. Az egész héten három csoportban történtek a foglalkozások. A két társastáncos csoport a héten az Aladin című rajzfilmet dolgozták fel, míg a balettosok a széttáncolt cipellők című filmet. A kellő motivációt a két film adta meg, amit párhuzamosan néztek meg a csoportok. Ezek alapján került feldolgozásra a két film. Táncos elemekkel fűszerezve a zenei betétekre készültek a koreográfiák.
Hétfőn délután a gyerekeknek szintén lehetőségük volt megtekinteni a Rákóczi Vár Ágyúöntő műhelyét. A tárlatvezetés után jó volt kimozdulni, ÍGY a gyerekek kimentek a Várkertben található történelmi játszótérre, ahol felszabadultan játszottak a friss levegőn. A mozgás és friss levegő megtette a hatását, mert nagy élvezettel pusztították el az uzsonnát a résztvevők. A hét további részében, különböző foglalkozások váltakoztak, forgószínpad szerűen cserélődtek a csoportok.
További képek az első napról

Kedden a táncoktatás és a kézműves foglakozás mellett megjelent az egészséges életmód keretén belül a gyümölcssaláta készítés, és az egészséges életmód köré épített elméleti tájékoztató. A gyerekek a délelőtt tanári irányítással beszélgettek arról, hogy milyen hatásai vannak a nyers gyümölcsöknek, majd vásárolt gyümölcsökből salátát készítettek, amit el is fogyasztottak. Délután a tanulók - az életkori sajátosságokat figyelembe véve- beszélgettek a táplálkozás céljáról, jelentőségéről, az egészséges táplálkozásról. Játékos formában elkészítették a táplálkozási piramist. A kézműves foglakozásokon fonófával és fonallal készült az előadás háttere, valamint a hétfői programok élményei megelevenedtek a rajzlapokon.
További képek az második napról

Szerdán nagy lelkesedéssel indultak a buszos kirándulásra. Első állomás ismét Karos volt, ahol a Honfoglaláskori Látogatóközpontot tekintették meg. Itt a helyszínen lehetőség volt még bőrdíszműves foglalkozás keretén belül bőrkarkötőt fonni. Kipróbálhatták a faégetést, a lovaglást és az íjászkodást is. A szabadban elköltött tízórai és ebéd után ismét buszra szálltak a gyerekek és második állomásként Sátoraljaújhelybe utaztak a Zemplén Kalandparkba. Itt a gyerekek libegőn mentek fel a hegyre, ahol kalandtúráztak és hófánkoztak. Nagyon tartalmas délutánt töltöttek el a diákok és kicsit elfáradva értek haza.
További képek az harmadik napról

Csütörtökön a kézműves foglakozás és a táncoktatás mellé a sport és szellemi vetélkedők csatlakoztak. A sport vetélkedő során voltak váltóversenyek és sorversenyek egyaránt. A szellemi vetélkedőben számot adtak a csapatok a tudásukról, a héten történt eseményekről. A csapatok teljesítményét csokoládéval, keksszel jutalmaztuk. Az e napi kézműves foglakozásokon elkészítették a fellépés kellékeit. Balettosok gyönyörű megvarrt ruhájuk mellé varázspálcát és koronát, a társastáncosok, varázsszőnyeget, csörgőt a kezükre.
További képek az negyedik napról

Pénteken a tábor zárás napján készülődtek a szülői bemutatóra, összepróbálták a héten tanult koreográfiákat, kosztümöket adtak a szereplőknek, a héten készített kellékeket kipróbálták. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, mert a szülők egy nagyon jó, ötletgazdag műsorokat kaptak ajándékba. Az elkészített produkciókra a gyerekek és a pedagógusok is méltán lehettek büszkék.
További képek az ötödik napról


NAPKÖZIS ERZSÉBET TÁBOR A SAMIBAN!


Az idén első alkalommal lehetőségünk adódott arra, hogy iskolánk diákjai számára napközis jellegű néptánc tábort szervezzünk. Az ehhez szükséges anyagi támogatást az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány adta. 2017. augusztus 14-18-ig, iskolánk falai között, 60 diák élvezhette a napközis táborba összeállított programokat. Hétfőn a csoportok csapatépítésén túl ráhangolódtunk a hét feladatára. Délelőtt megnézték a táborlakók a Lúdas Matyi című rajzfilmet, amely a hét témájának ihletője, ugyanis az egész hét arról szólt, hogy a táncos lábak segítségével, néptáncos elemekkel, néptáncos zenére megelevenítsük a szülők számára ezt a mesét. A héten három csoportban dolgoztak a csoportok.


Hétfőn délután a gyerekeknek lehetőségük volt megtekinteni a Rákóczi Vár Ágyúöntő műhelyét. A gyerekek érdeklődve hallgatták a tárlatvezetőt. Ezután a gyereksereg kiment a Várkertben található történelmi játszótérre, ahol a játék mellett lehetőség volt népi játékok játszására is. A gyerekek nagyon élvezték a szabadságot. A mozgás és friss levegő megtette a hatását, mert nagy élvezettel pusztították el az uzsonnát a résztvevők. A hét további részében, különböző foglalkozások váltakoztak, forgószínpad szerűen cserélődtek a csoportok.
További képek az első napról

Kedden a táncoktatás és a kézműves foglakozás mellett megjelent az egészséges életmód keretén belül a gyümölcssaláta készítés, és az egészséges életmód köré épített elméleti tájékoztató. A gyerekek a délelőtt tanári irányítással beszélgettek arról, hogy milyen hatásai vannak a nyers gyümölcsöknek, majd vásárolt gyümölcsökből salátát készítettek, amit el is fogyasztottak. Délután a tanulók - az életkori sajátosságokat figyelembe véve- beszélgettek a táplálkozás céljáról, jelentőségéről, az egészséges táplálkozásról. Játékos formában elkészítették a táplálkozási piramist. A kézműves foglakozásokon fonófával és fonallal készült az előadás háttere, a liba jelmez, a párta, a katonasapka és a rajzok, amik az élményeket tükrözték.
További képek a második napról

Szerdán nagy lelkesedéssel indultak a buszos kirándulásra. Első állomás Karos volt, ahol a Honfoglaláskori Látogatóközpontot tekintették meg. Itt a helyszínen lehetőség volt még bőrdíszműves foglalkozás keretén belül bőrkarkötőt fonni. Kipróbálhatták a faégetést, a lovaglást és az íjászkodást is. A szabadban elköltött tízórai és ebéd után ismét buszra szálltak a gyerekek és második állomásként Sátoraljaújhelybe utaztak a Zemplén Kalandparkba. Itt a gyerekek libegőn mentek fel a hegyre, ahol kalandtúráztak és hófánkoztak. Nagyon tartalmas délutánt töltöttek el a diákok és kicsit elfáradva értek haza.
További képek a harmadik napról

Csütörtökön a kézműves foglakozás és a táncoktatás mellé a sport és szellemi vetélkedők csatlakoztak. A sport vetélkedő során voltak váltóversenyek és sorversenyek egyaránt. A szellemi vetélkedőben számot adtak a csapatok a tudásukról, a héten történt eseményekről. A csapatok teljesítményét csokoládéval, keksszel jutalmaztuk.
További képek a negyedik napról

Pénteken a tábor zárás napján készülődtünk a szülői bemutatóra, összepróbáltuk a héten tanult koreográfiákat, kosztümöket adtunk a szereplőknek, a héten készített kellékeket kipróbáltuk. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, mert a szülők egy nagyon jól összeállított műsort kaptak ajándékba. Az elkészített produkcióra a gyerekek és a pedagógusok is méltán lehettek büszkék.
További képek az ötödik napról

Szerencsi Csokifesztivál


2017. augusztus 24.-én a Szerencsi Csokifesztivál nulladik napján Szerencs Város Önkormányzata és a Szerencsi Tankerület a hozzá tartozó közoktatási intézményeket hívta egy nagyszabású rendezvényre, ahol az iskolák tanulói adták a műsort, az iskolák tantestületei pedig főzőversenyen vettek részt. A megfőzött ételekkel megvendégelték fellépő diákjaikat. A Bodrogkeresztúri Általános Iskolát a Tulipán néptánc csoport képviselte. A Kalocsai koreográfiával nagy sikert arattak. Ezek után elfogyasztották a jól megérdemelt lepcsánkát és lecsós csirkecombot. A nap folyamán megnézhették a 4 For Dance táncosainak virtuóz produkcióját.


A cigándi néptáncosok nyári szereplései


Nagy örömére szolgál a Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttesnek az, hogy a jelenlegi tizenkettő felnőtt táncos mellé csatlakozott nyolc tehetséges gyermek is, akik a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Cigándi tagozatán tanulnak. Ők kitartásuknak, szorgalmuknak köszönhetően már számos alkalommal léptek fel közösen a felnőttekkel, így pallérozva tovább tudásukat, szerezve egyre több színpadi rutint.


A Cigándi Gyermek Néptánccsoport nyári fellépései:

A gyerekek felkészítette: Lőrincz László pedagógus.


A moderntáncosok és balettosok nyári fellépései


Nagy sikert arattak a cigándi és a sárospataki modern tánc és klasszikus balett csoportja a szlovákiai Szölöskén, 2017. június 24.-én, ahol a Falunap keretében léphettek fel a gyerekek. A Szölöskei Falunapon történt fellépés híre eljutott a közelében fekvő Ladmóc településre. Így kapta a felkérést ismét a csoport 2017. augusztus 6.-án. Mind két településen a nézők nagy szeretettel fogadták a táncosokat. A táncosok elkápráztatták a helyi közönséget, akik nagy tapssal jutalmazták őket. Felkészítő pedagógusuk: Oláhné Fojdl Adrienn. 2017. augusztus 20.-án a Nagyszínpadon, Cigándon szerepeltek a helyi moderntáncosok és balettosok. Az eső ellenére is nagy sikert arattak a helyi lakosok körében, akik sok tapsot adtak a táncosoknak.Bodrogkeresztúri falunap


A Bodrogkeresztúron megrendezett falunapon léptek fel iskolánk helyi csoportjai, 2017. augusztus 19.-én, a Tulipán Néptánc Csoport és a nyolcadik osztályos társastáncosok, valamint a tarcali tagozatunk TT Dance csoportjának társastánc és néptánc csoportja. Végül versenytáncos párosunk Szabó Elizabet Diana és Muszka Márk Áron tartott bemutatót. A falunap szokásos főzőversennyel, kirakodó vásárral, fogadta az érdeklődőket. Az iskolánk tanulói által adott műsort nagy érdeklődéssel figyelték a vendégek, akik között a lengyel testvértelepülés küldöttségét is köszönthettük.

Aratóünnepen Lengyelországban


2017. augusztus 14.-16. között a Csibőricke csoport a Cigándi tagozat néptáncosaival közösen vett részt Lengyelországban, Kolaczycében rendezett Aratóünnepen. A vendéglátókkal régi ismerősként köszöntöttük egymást, hiszen a kapcsolat hosszú évekre nyúlik vissza. Az ünnepség a városi sportpályán felállított színpadon zajlott. A hivatalos köszöntőket az aratókoszorúk bemutatása követte, amelyeket mi is megcsodáltunk. A helyi népi énekkar után következett a műsorunk, mely nagy sikert aratott a közönség körében. Este egy híres lengyel sztár adott koncertet, az addigra több ezerre növekedett nézősereg előtt. Táncosok, kísérők, tanárok mindannyian jól éreztük magunkat és szép emlékekkel tértünk haza.


Keresztúrok találkozója Sajókeresztúr


2017. augusztus 12.-én a Bodrogkeresztúri Önkormányzat küldöttsége részt vett a Sajókeresztúrban megrendezett Keresztúrok találkozóján, ahol magyarországi és határon túli Keresztúr nevű települések küldöttségei vendégeskedtek. A Bodrogkeresztúri néptáncos gyerekekkel a kulturális műsorok megtekintése és a bazározás mellett lehetőségünk nyílt csónakázni a Sajón és lovas kocsizni a településen. Műsorunkat, melyben moldvai, bökönyi és kalocsai táncokat adtunk elő, a közönség nagy lelkesedéssel fogadta.


Kiállítás megnyitó


Iskolánk Csibőricke csoportjának tagjai sikeresen szerepeltek 2017. augusztus 12.-én, Sárospatakon a Makovecz téren megrendezésre kerülő Season of life táncshowhoz kapcsolódó fotó kiállításon. Ez a rendezvény a Zempléni Művészeti Napok keretén belül valósult meg. A kiállítás megnyitóján két koreográfiát mutattak be az érdeklődő közönségnek. A műsor végén, a nézők tapsát követően, megdicsérték a fiatalok előadását. Felkészítő pedagógusok: Réthiné Muha Krisztina és Darmos Csaba.


Anna napi rendezvény


2017. július 29-én Háromhutában jártak az Erdőhorváti tagozaton tanuló táncosaink a hagyományos Anna napi rendezvényen. Szép számú közönséget szórakoztattak a táncosok az újonnan elkészült színpadon. Este hat órakor polgármester úr köszöntőjét követően léptek színpadra a gyerekek, néptánccal és szerkesztett táncos produkcióval. A fél órás műsort a közönség örömmel fogadta és vastapssal jutalmazta.Keresztesi Vigasságok


Július 22-én a Keresztesi Vigasságok programsorozat részeként a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola helyi növendékei tartottak fergeteges táncbemutatót. Kicsiktől a nagyokig, valamennyi csoport, vidám táncaikkal örvendeztették meg a közönséget. Az egyórás műsor végén színpadra lépett valamennyi táncos, hogy fináléval zárják produkcióikat. A csoportokat betanította: Szuhánszki Mónika.


TÁNCTÁBOR 2017.


Iskolánk hagyományos tánctáborát 2017. június 19-24-ig tartotta a sátoraljaújhelyi Várhegy Üdülőben. Már évek óta visszajáró táborlakók vagyunk, hiszen a festői környezet, a friss, tiszta levegő minden éven bebizonyítja, hogy kiváló hely a tábor lebonyolítására. Az idén 75 táncossal élvezhettük a jó időt és az egy hetet.


Szerencsénkre az időjárás is a barátunk lett, mert volt alkalmunk kipróbálni többször is a medencét. A nagy csobbanások és kacagások igazi nyaralási érzetet keltettek. A táborban a gyerekek a tánctanulás mellett kézműves foglalkozásokon, sportversenyeken vettek részt. A táborban 4 csoportban dolgoztunk, mindegyik csoport tanulhatott néptáncot, társastáncot, balettet, moderntáncot. Csütörtökön éjjeli akadályversenyt is szerveztünk számukra, ami szintén nagy sikert aratott.

A tábor egy hete alatt újabb barátságok szövődtek, és a meglévők pedig még jobban elmélyültek. Az éven először elhagytuk a tábor területét, és elmentünk kirándulni autóbusszal Pálházára, ahol a kisvasúttal felmentünk Kőkapura. Ott pihenés képen kipróbáltuk a játszóteret, nagy sétát tettünk a csónakázó tó körül és élveztük a szép kilátást. A táborozók két csoportban tették meg ezt a kirándulást.


Az igazi tábori hangulatot az is alátámasztotta, hogy az általunk megfogalmazott szabályokat betartattuk: reggeli torna, foglakozások, fürdés, takarodó, szobák rendben tartatása. A tábor záró estéjén kihirdettük a legtisztább szobák nyerteseit, illetve a sport versenyek győzteseit is.

A haza utazás napján még egy meglepetésben volt részük a táborozó ifjúságnak, ugyanis mindenki tábori pólót kapott ajándékba, amit a szülők számára adott bemutatóra vettek fel. Az egyen póló is tükrözte az egységet. A tábor ilyen színvonalú megszervezésében a Magyar Művészeti Akadémia támogatása is nagymértékben hozzájárult, melynek logója a pólókat is díszíti.

A tábor az egyik legkiválóbb közösségépítő program, és olyan élményekben van részük a diákoknak, amire szívesen fognak visszaemlékezni. A tábor azért sikerült így, mert egy kiváló pedagógusokból álló csapat szervezi már évek óta, amit mára már rutinosan és magabiztosan végeznek. Köszönöm a pedagógusok és segítők részvételét, hiszen nélkülük ez nem valósulna meg. Ennek eredménye, hogy a táborlakók nagy része évről évre visszatér.


További képek itt
JÓZSEFFALVAI FELLÉPÉS


Iskolánk Csicsergő csoportja immár negyedik éve visszatérő fellépője a 2017. június 17.-én, Józseffalván megrendezett ünnepségen. A csoport német táncok betanulását is elvállalta, és évről évre egyre magabiztosabban mutatják be a német nemzetiségű táncot. A fellépés az idén is nagy sikert aratott, még az időjárás is kividult. A táncokat betanította Borsósné Fischinger Henrietta és Réthiné Muha Krisztina.VÁMOSÚJFALUI ISKOLA GÁLA


A helyi általános iskola június 10.-én szombaton délelőtt tartotta az iskola alakulásának 25 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból mutatkozott be iskolánk Vámosi angyalok és csillagok nevű csoportjai. A közel 30 fő társastáncos előadásában, láthattunk standard és latin táncokat. A gyerekek a színpadon bemutatták az egész éven tanultakat, melyet a szülők és a helyi iskola vezetősége is nagyra értékelt. Természetesen a dicséret a gyerekeké és az őket felkészítő pedagógusé Stofanné Barna Boglárkáé.

ROCK SAMI


Iskolánk hagyományos tanév végi bemutatóját június 10-én tartotta, a Művelődés Házába. Az idei műsor rendhagyó volt, mert a táncosok a rock világába kalauzolták el a nézőket. Mindegyik csoport a tőle nem megszokott zenére készített koreográfiát. A meglepetés sikerrel járt, mert mindegyik műsorszámot nagy taps fogadott. Öröm volt nézni, hogy a négy tanszak mennyire össze tudott dolgozni. A műsor végén a tanárok tánca adta a legnagyobb meglepetést. A közönség folyamatos tapsa mellett alig lehetett hallani a zenét. Fantasztikus volt látni a színpadon a tanárok közti összhangot. A táncosok is nagyon büszkék voltak tanáraikra. A műsor zárásaként került sor a díjak kiosztására. Elismerő oklevelet kapott Darmosné Durányik Edit és Alencsik Melinda, akik áldozatos munkájukkal hozzáájultak az idei tanévben, az iskolánk hírnevének öregbítéséhez és megfelelő működéséhez. Kerchner Zoltán díjat kapták azok a tanulók, akik az idei évben számos versenyen kiváló eredményt értek el: Stofan Ferenc, Séra Enikő, Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs. A 2016-2017-es tanév legjobb pedagógusa pedig Borsósné Fischinger Henrietta lett, aki méltó a cím elnyerésére.

További képek
TANÉVZÁRÓK


CIGÁND

Május 24-én került megrendezésre a cigándi néptánctagozat évzáró gálaműsora. Az itt tanító kollégák áldozatos munkáját dicsérte ez a 9 csoportot felvonultató, színvonalas produkció, melynek egyik különlegessége, hogy a csoportok mellett számos díjazott szólista szakmai felkészültségét is megcsodálhatták a nézők. A cigándi általános iskolával ápolt jó kapcsolatunk eredményeként a teljes alsó tagozat megismerhette őseink népi kultúráját, táncait. Erről adtak számot az alsó tagozatos gyerekek. A gálaműsort a legkisebbek nyitották meg vidám, játékos koreográfiáikkal, az alsó tagozatosok előadásában láthattunk még moldvai táncokat, dél-dunántúli koreográfiát, bodrogközi, helyi táncanyagot és egy lendületes mezőföldi koreográfiát. A csoportok mellett bemutatóztak az idei tanévben szólistaként vagy páronként helyezést elért táncosok. Különlegesség volt még a Cigándi Gyermek Néptáncegyüttesből alakult kamara csoport „Lukai táncok” című produkciója, mely több táncversenyen is Arany minősítést kapott. A szintén Arany minősítésben részesült Cigándi Gyermek Néptánccsoport „Bodrogközi táncok” című koreográfiája zárta a színvonalas rendezvényt. A műsoron nyújtott teljesítmény és az éven elnyert számtalan díj, mind az ott tanító kollégák példaértékű munkamorálját, szakmai felkészültségét hirdette. A vastaps nekik is szólt: Gyöngy Ilonának, Lőrincz Lászlónak és Horváth Csabának.
Június 1-én, A Cigándi Művelődési Háza adott otthont a Cigándi tagozatunk balett táncosainak és a moderntáncosainak évzáró bemutatójának. A közel egy órás műsoron a közönség egy időutazásnak volt a része. A kis táncosok elragadó műsora elkalauzolt Bennünket az őskor, az egyiptomiak, a kalózok, a 80-as évek korába. A műsor második felében bemutatásra kerültek a Mezőtúri balett versenyre készült koreográfiák. A nézők tapsa kellő jutalom volt a szereplőknek és nem utolsó sorban az őket felkészítő pedagógusnak, Oláhné Fojdl Adriennek.RICSE

Május 29-én a ricsei táncosok is az egész éven tanult táncok bemutatásával búcsúztatták a 2016-2017-es tanévet. Az 1. osztályos apróságok „Bújj, bújj zöld ág” című játékos koreográfiáját egy mesefeldolgozás követte,melynek a címe „Én elmentem a vásárba…”. A 2.osztályosok „Cickom, cickom” című játékfűzése már egy komolyabb táncos tudást igénylő sárközi ugróssal egészült ki, melyet szintén egy rendhagyó, mondókákból,játékokból álló koreográfia követett „Na, gyerünk” címmel. A bájos aprónép sikere nem maradt el, előadásukon látszott az egész éves kitartó, színvonalas munka. Felkészítő pedagógus: Horváth Csaba.


TISZKESZI

Tiszakesziben június 1-én rendezték meg az Tanévzáró bemutatót. A közönség láthatta, ahogy az apróságoktól egészen a félig felnőttekig, milyen tánctudással rendelkeznek a táncosok. A műsorban a társastáncok mellett megjelent a néptánc is. A szülőknek nagyon tetszett a bemutató, ezt a tapsaikkal is többször kifejezték. A műsorszámok nagyon ki voltak dolgozva, és az egész éves munkát kiválóan tükrözték. A taps és a köszönet a felkészítő pedagógusoknak is egyaránt járt, még pedig, Felföldi Péter Gézának és Zelei Ákosnak.


MEZŐCSÁT

Június 2.án délután 17.00 órától kezdődött az iskola Gála műsora, melynek keretein belül iskolánk néptáncosai és társastáncosai léptek fel. A néptáncosok fergeteges műsorában láthattunk játékfűzést a legkisebbektől. Másodiktól felfelé már a táncos lábakon megjelentek a sárközi, rábaközi, mezőcsáti táncok. Fergeteges meglepetésként érte a közönséget a negyedikesek és a nyolcadikosok össztánca. Nagyon jó élmény volt nézni, hogy közel 50 gyerek egyszerre táncolta a Mezőcsáti táncokból készített koreográfiát. A vastaps természetesen nem maradt el. Őket követte a társastáncok előadása, akik contryt és angolkeringőt adtak elő. A két órás műsor kiválóan tükrözte a szakmai munkát, mely köszönhető Szuhánszki Mónikának, Zelei Ákosnak és Zelei Ferencnek.SAJÓBÁBONY, ALSÓVADÁSZ

Mind két telephelyen bemutatásra kerültek az egész éven tanultak. A szülők joggal lehetnek büszkék gyermekeikre, amikor látták őket táncolni. Juhász Viktória egész éves kitartó munkája eredményeként kiváló műsor összeállítást láthatott a közönség. A gyerekek nagyszerűen táncoltak. A sok taps jutalmazta a gyerekeket és a tanár nénijüket is.

FOGADJ EL NAP!


Iskolánk csoportjai meghívást kaptak az Erdélyi János Általános Iskola által rendezett Fogadj el napra. Ezen a napon a város iskolái képviseltették magukat. Május 25.-én délelőtt a művészeti előadások váltották egymást. A fellépők között voltak iskolánk csoportjai is: a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 1.a és 1.b. osztályos tanulói., a Virágszirmok csoport, a Csicsergő csoport és a Borikito csoport egy párosa, Gáspár Szabolcs és Kovács Bernadett. Az iskolánk kiváló előadást nyújtottak, a taps most sem maradt el. A táncosokat felkészítette: Noszály Kamilla, Borsósné Fischinger Henrietta, Stofanné Barna Boglárka és Réthiné Muha Krisztina.
TOKAJ – GYERMEKNAP


Az Európa szerte híres tokaji Fesztiválkatlanba kaptak meghívást május 23-án a tüzes tarcali társastáncosok, hogy az idei gyermeknapi programot előadásukkal színesítsék. A lendületes, vidám rendezvény a hatalmas Fesztiválkatlan több helyszínén zajlott. A számos izgalmas program között táncos lábú, csinos lánykáink előadása mágnesként vonzotta a nézőket. Magával ragadó latin táncaikat és vidám moderntánc előadásukat méltán kísérte a tömeg vastapsa. Felkészítő pedagógusok: Lovasné Tóth Judit és Matu Zsolt.

ÚJABB TÁRSASTÁNCOS SIKEREK


A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai és páros versenyzői idén is sikeresen szerepeltek a Sátoraljaújhelyben 2017. május 19-21. között megrendezett XIII. Zemplén Országos Minősítő Társastánc Fesztivál és Koreográfus Verseny elnevezésű rendezvényen. Szombat délelőtt a párosok versenyén Séra Enikő és Stofan Ferenc latin gyermek haladó és junior kezdő összevont kategóriában 1. , míg Kovács Bernadett és Gáspár Szabolcs latin junior haladó kategóriában 2. helyezést értek el. A két páros tagjai mindannyian a Borikitó csoport tagjai, felkészítő tanáruk Stofanné Barna Boglárka. Latin ifjúsági haladó és felnőtt haladó összevont kategóriában pedig Szabó Diána Elizabet és Muszka Márk Áron párosa 1. helyet szerzett, felkészítő pedagógusuk Matu Zsolt. Vasárnap délelőtt a latin koreográfiáké volt a főszerep, ahol a sátoraljaújhelyi Szivárvány csoport Veszélyes Szamba című koreográfiájával elismerő oklevelet szerzett. A sárospataki Happy Time csoport Szellemirtók koreográfiáját a zsűri bronz minősítéssel értékelte. Mindkét csoport felkészítő tanára Alencsik Melinda.ERDŐHORVÁTI – 50 ÉVES JUBILEUMI GÁLA


Az Erdőhorváti Általános Iskola idén május 20-án ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Ezen a jeles napon az Arany minősítéssel díjazott helyi néptáncosok adták elő fergeteges kalocsai táncokat feldolgozó koreográfiájukat. Pördültek a szoknyák, röpültek a szalagok, csengő hangú torkokból szállt az ének, jókedv és erő sugárzott minden mozdulatukból. Ezzel a művel a gyermekek idén Arany minősítést kaptak a sárospataki Sipos György Néptánc fesztiválon. Az érdem nem csak a gyermekeké, hanem elhivatott tanárnőjüké is, Borsósné Fischinger Henriettáé.

Abaújszántói XVI. Ivó Napi fesztivál


Iskolánk néptáncosai 2017. május 20-án, szombaton Abaújszántóra utazott. A Csicsergő és a Csibőricke csoport fergeteges műsort adott az XVI. Ivó napi fesztiválon. A rekkenő hőség ellenére is kiválóan helyt álltak a táncosok. A közönség a jókedvű előadásukat nagy tapssal jutalmazta. A gyerekek is nagy rutinossággal mozogtak a színpadon a nézők és a szülők nagy örömére.TARCAL – ISKOLAGÁLA


A tarcali szokásos Iskolagála idén május 18-án került megrendezésre. A helybéli társastáncos lányok latin bemutatójukkal színesítették a programot. Tüzes ritmusok, vérpezsdítő dallamok, apró ruhák, és önfeledt jókedv jellemezte az előadásukat, mellyel a rendezvény hangulatát a csúcspontra emelték. Felkészítő pedagógusok: Lovasné Tóth Judit és Matu Zsolt.

ANYÁK NAPI MŰSOROK


Az anyák napi megemlékezés minden ember számára nagyon fontos ünnep. 2017. május 07.-én, nem volt ez másképp Makkoshotykán sem. A gyerekek már hetekkel ezelőtt készülődtek a köszöntésre, verssel, énekkel és tánccal. A műsort színesítették Csicsergő és a Csibőricke csoport tagjai is. A szülők elérzékenyülve nézték a számukra összeállított műsort. Zárásként közös verssel és egy szál virággal köszöntötték az édesanyákat a fellépők. Május 7-én ünnepelték a zemplénagárdi általános iskolások az anyák napját. A helyi alsó tagozatos néptáncos gyermekek műsorát a cigándi tagozatunk felsős diákjai egészítették ki, előadásukat mintegy anyák napi csokorba kötve. Május 8-án köszöntötték a révleányvári gyermekek az édesanyákat. Az alsó tagozatos néptáncos diákok koreográfiái - ügyes felkészítő tanáruknak köszönhetően – egy sokrétű, változatos előadás vázát képezték. A gyermekek szívet melengető versekkel, dalokkal, és színvonalas táncos betétekkel örvendeztették meg az édesanyákat, nagymamákat. Felkészítő pedagógusok: Borsósné Fischinger Henrietta, Réthiné Muha Krisztina, Lőrincz László.
MAJÁLIS


Az idei sárospataki Majálison újra a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola táncosai adtak színvonalas műsort a Plasztik SE mazsoretteseivel kiegészítve.A kividuló időjárás nézők százait csalogatta ki a Vizikapu szabadtéri színpadához. A két órás gálaműsoron a SAMI sárospataki csoportjai és kiemelkedő, díjazott szólistái mellett néhány vidéki csoport is képviseltette magát, úgy mint az Erdőhorvátiból érkezett arany minősítéssel rendelkező Ördögszekér Gyermektánccsoport, és a szomszédos Erdőbénye táncos lábú Bényei Brigantik névre hallgató, szintén arany minősítéssel rendelkező moderntánc csoportja.
A műsort az óvodás korosztály nyitotta. A Mazsola Néptánccsoport apróságai korukat meghazudtoló profizmussal álltak színpadra: produkciójuk letisztult, pontos, élettel teli, könnyed pajkosságot sugárzott, így az első műsorszám megalapozta a jó hangulatot, egyben előre vetítette az egész műsor magas színvonalát.A nyitótáncot követően lendületes néptánc előadásokat, kifinomult, szíveket túlcsordító balett produkciókat, valamint lüktető társastánc és moderntánc koreográfiákat láthattak a nézők.
Különlegessége volt az idei majálisnak iskolánk büszkeségeinek, díjat nyert szólistáinknak az előadása. A 2017-es mezőtúri Országos Balett és Moderntánc Fesztiválon több növendékünk is ragyogó eredményt ért el. Közülük a serdülő korosztályban 1. helyezést elért Török Boglárka, és a 2. helyezett Darmos Alíz magával ragadó versenyprogramját mutatta be a sárospatakiak nagy csodálatára, hisz ezeket a koreográfiákat a gyermekek saját maguk készítették. A sikerük itt sem maradt el.
Öröm volt nézni, ahogy a két órás műsor alatt a nézők serege egyre nőtt, és az ebédidő közeledtével sem jutott eszébe senkinek felállni a nézőtérről, hisz a SAMI táncos gyermekei bájukkal, tudásukkal, energikusságukkal mindenkit odaszegeztek a színpad elé.Évről évre változatlan jókedvvel, magas szakmai képzettséggel teszik a SAMI-sok feledhetetlenné a sárospataki Majálisokat!
IX. SIPOS GYÖRGY NÉPTÁNCVERSENY


Idén kilencedik alkalommal rendezi meg Iskolánk azt a tehetségnapot, melyen nem csak a mi táncosaink, hanem más oktatási intézmény tánccsoportjai, szólistái, népdalénekesei mérettethették meg magukat egy három fős szakértői zsűri előtt.


Április 22-én kora reggeltől pezsgő élet töltötte be a Tánciskolát és a sárospataki Művelődés Házát, mely helyt adott ennek a nagyvolumenű rendezvénynek.


A versenyprogram 11órától kezdődött, melyet izgatott készülődés előzött meg: színpadbejárások forgataga, csodás hajfonatok készítése, öltözködés, utolsó hiányzó ruhadarabok, kiegészítők beszerzése, mely mind a táncosoknak, mind a felkészítő tanároknak némi nyomást jelentett így a nagy hajrában.


Megyénk számos településéről érkeztek ide néptánccsoportok, népdalénekes kis pacsirták. Saját telephelyeinkről Cigánd, Ricse, Tolcsva, Erdőhorváti, Tarcal, Bodrogkersztúr,Sárospatak képviseltette magát, de versenyezni érkeztek ide a vizsolyi, alsódobszai, mádi, szemerei, boldogkőváraljai gyermekek is.


Műsoraik színes palettája tudásuk sokrétűségéről tanúskodik, hisz koreográfiákat láthattunk Rábaköztől Sárközön át, Kalocsától Bodrogközig, Magyarbődtől, Szilágyságtól egészen Moldváig. A résztvevő gyermekek korosztálya is legalább ilyen változatos volt, hisz az egészen apró, óvodás korosztálytól, a felnőttnek számító táncosokig mind képviseltették magukat.A nap végi díjazás nagy örömöt jelentett mindenkinek, hisz olyan magas szintű produkciókat láthattunk, hogy a zsűri senkit nem engedett el díj és oklevél nélkül.Így a csoportok között született 6 db bronzérem, 7 db ezüstérem és 8db fényesen csillogó aranyérem. A szólistákat is elhalmozták elismerő kitüntetéssel, hisz a lányok között kiosztottak 10db kiskalárist, 6db nagykalárist, 2db örökös nagykalárist, a fiúk között 6db kisbokrétát, 4db nagybokrétát és 4db örökös nagybokrétát. Különdíjjal jutalmaztak 10 bátor szólista apróságot, és Pacsirta díjat kapott 5db aranytorkú népdalénekes gyermek.


A versenyen közel 400 gyermek vett részt, akik bár a nap végére joggal elfáradtak, de mindannyian boldog mosollyal térhettek haza. Jövőre visszavárjuk mindannyiukat!További képek
KÁROLYFALVA - KERESZTAPA BÁL

Szintén április 22-én este került megrendezésre a 20’-as évek hangulatát és a maffiafilmek világát idéző Keresztapa Bálra Károlyfalván. A résztvevők fekete-fehér dress-code-ját a szivar és az ikonikus kalap egészítette ki, igazi szesztilalom ideji hangulatot varázsolva. Gondolhatnánk, hogy ezt a hangulatot nehéz volt fokozni, de a már szinte profinak számító Boriquito társastánccsoportnak ez sem volt kihívás.Fergeteges műsorukban bécsi keringő, chelston, swing, és quick step szerepelt,mely koreográfiákat tapasztalt pedagógusuk külön erre az alkalomra álmodott meg. Elsöprő alakításukat – mint mindig – most is vastapssal jutalmazta a közönség.


MEZŐTÚR

A Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola harmadszor vett részt a Mezőtúron megrendezett: IV. „Mezőtour” Országos Balett és Moderntánc Fesztiválon és a VI. Mezőtúri Növendék Koreográfusi Versenyen.

A magas színvonalú rendezvényt 2017. április 22-23-án rendezték meg a Városi Centrum Sportcsarnokában.

A verseny a gyerekek által készített koreográfiákkal kezdődött, mely óriási sikert aratott, A gyerekek hónapokon át készültek az általuk választott klasszikus zenére összeállított koreográfiákkal.


Elért eredmények:


Délután a fesztivál megnyitója után a gyerekek előadhatták a táncpedagógus által készített koreográfiákat.

Elért eredmények:


Vasárnap délelőtt a gyerekeknek klasszikus balett és modern tánc tréninget tartottak vendégpedagógusok. Eközben a zsűri értékelést folytatott a csoportok felkészítő pedagógusainak.

A 2 napos rendezvény táncgálával és a díjak átadásával végződött.

Köszönetet szeretnénk mondani a támogatóknak és a szülőknek. A gyerekek nagy lelkesedéssel tértek haza, és biztos, hogy a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola klasszikus balett és modern tánc csoportjai jövőre is részt vesznek a Mezőtúron megrendezett táncversenyen.

Felkészítő pedagógus: Oláhné Fojdl Adrienn
Nagy sikert aratott a Borikito csoport Nyíregyházán

Iskolánk Borikito csoportja az éven első alkalommal vett részt a Tavaszváró Szabadidősport Országos Táncversenyen, Nyíregyházán, 2017. április 8-án. A gyerekek nagy lelkesedéssel vágtak bele a versenyzésbe. Két koreográfival és párosok versenyével neveztek a táncversenyre, ahol a zsűri az alábbi „ítéletet” hozta!

Formációban:

Monster BRONZ minősítés

Rockabye EZÜST minősítésPárosban

Latin táncokból:

Gáspár Szabolcs- Kovács Bernadett I. hely

Baráth László- Barath Csilla II. hely

Stofan Ferenc - Séra Enikő II. hely

Rákosi János - Simai Anett III. hely

Standard táncokból:

Baráth László -Baráth Csilla I.helyGratulálunk a helyezésekhez! Felkészítő pedagógusuk Stofanné Barna Boglárka.
BÁRSONYCIPELLŐK TÁNCVERSENY

A mezőkeresztesi Zafír társastánccsoport április 6-án mérette meg magát a nívós Bársonycipellők elnevezésű táncversenyen. Magas szakmai tudással rendelkező, kiváló pedagógusaik eredményesen adták át tudásuk legjavát, hisz a haladó junior kategóriában a Zafírok nyerték el az I.helyezést.


Összeszedett, letisztult bécsi és angolkeringőjük professzionális tudásukat, színpadi viselkedéskultúrájukat és megjelenésüket hirdette. A sokadik arany érem után így már nem meglepő, hogy egy újabbal gazdagították iskolánk dicsőségfalát.